Икономистите са за отпадане на преференциалния ДДС

„Този данък „свръхпечалба” е опасен. Работим в икономика, в която нямаме реална представа за точните процеси и това ни пречи да взимаме точни решения”. Това заяви икономистът Преслав Райков в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него „българският бизнес се справи добре в пандемията и след това, въпреки че държавата се опита да му пречи в много части”. Той не подкрепя раздаването на субсидии и преференции за бизнеса без ясни критерии, заяви Райков.

Другият гост в студиото - икономистът Михаил Кръстев, също е категоричен, че трябва да отпаднат преференциите за ДДС за отделни бизнеси. „Това беше подпомагане на конкретен бизнес, на който държавата административно му пречи да функционира”, обясни той за времето на пандемията. Според него, ако не бъдат върнати еднаквите условия, идват политиците и казват: „Това, което го дадохме на бизнеса, сега ще си го вземем”. Но няма да го вземат от тези, на които преференциите са дадени, а от всички, каза Кръстев.

Кръстев припомни, че административното повишаване на доходите представлява опасност и даде пример с шивашко производство, което се изнася в Турция. „Влизаме в опасни води, политическото увеличение на заплатите, оставя някои хора без работа. Може да не са всички, може да се 10%, които остават без работа”, каза той.

Демографският тренд в България няма как да се промени толкова бързо, за да финансираме драстично увеличаване, каза Райков. Той препоръча да отворим пазарите на труд. „Българският трудов пазар няма да издържи в близките 5-10 години да внася осигуровки. Опасностите са да финансираме пенсиите си с външни дългове, хронични дефицити. Колкото и да преразпределяме, на входа трябва да има повече”, заяви Райков.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.