Ето и каква е причината
В Пиерлат, Югоизточна Франция, се намира една от най-големите ферми за отглеждане на жаби в Европа. Влага, топлина и оглушително крякане на 100 000 жаби – така изглежда работното място на Патрис Франсоа. В дните за разможаване мъжките жаби извиват гласни струни до краен предел. Така се борят за любовта на женските, разказва собственикът на фермата.
Патрис споделя, че е нужна 1 година за отглеждането на 1 жаба, преди тя да попадне в чинията ви като вкусен деликатес .Това обяснява космическите цени на жабешките бутчета, в гастрономическите ресторанти.
"Комерсиализираме жабата, когато достигне тегло между 50г и 80 грама - тогава става годна за консумация", казва собственикът на фермата. Изискано декорираните порции надминават без проблем сумата от 100 евро, а килограм от тях Патрис продава за нескромните 60 евро.
Повечето жаби, които Европа консумира днес са внос от Индонезия и Турция. Според ново проучване европейското търсене на жабешки бутчета може да доведе земноводните до "необратимо изчезване".
Между 2010 г. и 2019 г. държавите от ЕС са внесли 40,7 милиона килограма бутчета - еквивалент на около два милиарда жаби.
"Мисля, че бизнесът с отглеждането на жаби тепърва ще се е развива, защото в много страни производители има все по-малко. Някои държави в Азия например вече спряха да го правят заради ръст на маларията – знаете, че жабите консумират основно насекоми, а когато нарушим екоравновесието и дивите жаби изчезнат, идват други проблеми", коментира Патрис Франсоа.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.