Има ли напредък в изучаването на заболяването

Мозъчните тумори обединяват голяма група заболявания, общото за които е пространство заемащ процес в черепната кухина. Касае се за неконтролирано развитие на клетки както от самия мозък, така и от черепно-мозъчните нерви, обвивките на мозъка (менингите).

Проф. Доброслав Кюркчиев от болница "Свети Иван Рилски" в София споделя, че през последните 20 години има развиие в знанията по въпроса на рака на централната нервна система. "В изследването на идеята за патогенезата на злокачествения тумор е постигнат най-големия напредък - но в терапевтично отношение за съжаление такъв почти няма", заяви той.

Неврохирургът доц. Красимир Минкин обяснява, че повечето пациенти идват с мозъчен тумор, който се развива много бързо без провокиращи фактори. "Тук няма никаква вредна нотка в живота на пациента, което да го е провокирало, само лош късмет, който води до глиобластома - клетки, които се размножават бързо и безконтролно. Има много малко генетично обусловени тумори. Размножаващите се клетки тръгват по погрешен път и възникват мутации и те стават независими от прилагането на лечение", каза той.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook