Той призова Радостин Василев да понесе цялата тежест на наказателната отговорност за сплашване на депутат от партията

Радостин Василев да понесе цялата тежест на наказателната отговорност за сплашването на нашия депутат Христинка Иванова, ако се установят достатъчно доказателства за това. Българските съд и прокуратура да свършат онова, което повелява законодателството. Това каза депутатът Филип Станев от "Има такъв народ" в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него е пределно ясно, че сплашване е имало. 

Припомняме, че на пресконференция през юни 2022 г. Тошко Йорданов пусна запис на телефонен разговор, за който от ИТН твърдят, че е между техния депутат Христинка Иванова и отцепилия се парламентарната им група тогавашен спортен министър в оставка Радостин Василев. На записа се чува как мъжът на телефона приканва жената да напусне парламентарната група на ИТН. Тя отказва и тогава мъжът обявява, че ще "прати хора, които да вземат молбата ѝ за напускане на парламента". "Сега пък ти ме заплашваш", добавя жената. 

Радостин Василев: Има по-достойни за председател на НС от Росен Желязков, например Десислава Атанасова

Той коментира и каква ще бъде ролята на ИТН в парламента. "След като по волята на избирателите ще бъдем най-малката парламентарна група, ще сме очите, ушите, сензорът, който ще следи какво се случва вътре в парламента, как протичат законодателните процеси и дали нещо е в ущърб на обществото. Функцията ни е контролна - ние сме вътрешен датчик. Ще говорим с всекиго по темите, които касаят обществото", заяви още Станев. 

"Загубихме време, вместо да се случи логичното - да се избере председател на НС от най-голямата парламентарна група още на първото заседание. Конституционната процедура след конституиране на парламента предвижда начало на консултации и връчване на мандати. Ако ГЕРБ не състави кабинет, ще има и втори мандат. Цялата отговорност за съставянето на кабинет лежи върху плещите на първата политическа сила. На този етап те си говорят с ПП, ние не сме говорили с тях. Това не е на дневен ред", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.