За схемата разказа в ефира на NOVA депутатът Делян Добрев

Първата политическа сила в новия парламент ГЕРБ-СДС с твърдения за пране на руски пари през българска банка. За схемата разказа в ефира на NOVA депутатът Делян Добрев. Той обясни, че още в сряда партията му ще внесе в парламента законодателни промени, свързани с прането на пари.

Добрев: В банка у нас се перат пари на руски олигарси чрез преводи към чужда страна

Без да споменава името на банката, Добрев обясни, че става въпрос за институция със собственици чужденци, която оперира у нас. Информацията, с която разполагал, показвала, че пари от нея достигали до руски олигарси, допълни депутатът.

„Има една конкретна банка, за която имаме информация, че през нея минават големи парични преводи, свързани с Русия. Тоест - перат се пари на руски олигарси. Българска банка, която прави преводи в друга държава в Европа”, обясни Добрев.

Проблемът в схемата е, че Европейският съюз ограничи работата с руските банки след инвазията в Украйна и налага санкции, припомнят експертите.

„Има единна европейска политика относно избягването на пране на пари, определени санкционни режими към руски банки, както и към руски граждани, които са в управата на тези банки. Това, което в момента явно се вижда на нашия пазар, е една мека форма на заобикаляне на санкциите”, смята бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

КРИЗАТА С БЮДЖЕТА: Колко голяма е дупката в хазната?

„Дори големи китайски банки избягват подобни рискови трансакции. Вероятно нещо директно трудно би рискувала банката, знаейки списъците на санкционираните руски банки и респективно руски олигарси”, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

През ефира на NOVA Добрев поиска институциите да се самосезират: „Ако това е вярно, къде е „Финансовото разузнаване” към ДАНС и къде е БНБ. Защо са позволили това да се случва?”, попита депутатът от ГЕРБ-СДС.

Въпреки че били сигурни с информацията, с която разполагат, от партията все още не са сезирали институциите. От БНБ изпратиха отговор до NOVA, че депутатът не е подавал сигнали към тях.

„БНБ не е сезирана за подобен казус, който по силата на действащата правна рамка за мерките срещу изпирането на пари е в компетентността на ДАНС. БНБ е в контакт с ДАНС за оказване, при необходимост, на съдействие в рамките на своята компетентност”, посочиха от централната банка.

От банковия сектор също призоваха за конкретен сигнал. „В публичното пространство няма, както се разбира и официална няма. Ако някой има данни - има ДАНС, има прокуратура. Тези данни трябва да бъдат предоставени там”, категоричен е адвокатът на Асоциацията на банките в България Валя Гигова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.