От вчера и в България е в сила забрана за вноса на някои зърнени култури и храни от Украйна

Министрите на земеделието се събират в Люксембург в опит за намиране на решение на проблемите в някои страни членки, породени от износа на украинско зърно. България ще бъде представена от министър Явор Гечев. 

Симов: Украинското зърно е по-евтино поне с 10-20% от българското

От вчера и в България е в сила забрана за вноса на някои зърнени култури и храни от Украйна до края на юни. Тя обаче може да отпадне ако бъде намерено общо решение.

Европейската комисия обяви, че работи върху пакет от 100 милиона евро, който да компенсира страните за техните загуби, но подчерта, че за да ги получат, те трябва да свалят забраната.

"Не подкрепяме решения, които са взети без единна европейска позиция. Обявяваме се твърдо за единно европейско решение на този проблем", подчерта Мария Вучкович, министър на земеделието на Хърватия.

"Бяха предприети известни едностранни мерки от страни членки на ЕС. Трябва да сме много внимателни, защото е необходимо да имам обща позиция – както по отношение на солидарността, така и по отношения на пазара. Не може да има солидарност, която се изразява от името на 27-те за пет или шест засегнати страни, а в същото време няколко от тези държави да взимат едностранни решения, които да не са одобрени на европейско ниво", подчерта и Марк Френо, министър на земеделието на Франция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.