В Япония все още има оцелели, които могат да разкажат за ужаса

Атомните бомби бяха хвърлени над Хирошима и Нагасаки преди почти 78 години. През август 1945 г. загиват над 200 000 души и още много през следващите години заради излагането на радиация. Въздушният десант над Япония е първото и последно използване на ядрени оръжия във война. Според оценки на Международния институт за изследване на мира в световен мащаб има около 12 700 ядрени бойни глави. Русия има най-много, следвана от САЩ, Китай и няколко други ядрени държави. 

Русия и Северна Корея многократно заплашват с ядрения си потенциал. А в Япония все още има оцелели, които могат да разкажат за ужаса на ядрената смърт. 

Спомените на една възрастна японка за трагедията в Хирошима и как е оцеляла – вижте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.