Вижте причината

Безпрецедентен миграционен натиск по южната граница на Съединените щати. В този момент изтича действието на имиграционните ограничения заради COVID-19, известни като Регламент 42. Хиляди мигранти се втурнаха към границата с Мексико часове преди да изтече срокът на политиката от времето на Доналд Тръмп, която позволяваше бързото извеждане на нелегално влезлите в страната.

Броят на хората, пресичащи нелегално границата, е надхвърлил десет хиляди души на ден през тази седмица, а центровете за задържане за препълнени. Администрацията на Джо Байдън обяви вече нов регламент за предоставяне на убежище, по силата на който може да се откаже убежище на повечето мигранти, които пресичат незаконно границата.

"Не мисля, че отмяната на Регламент 42 ни е от някаква полза. Преди можехме да влезем в Съединените щати, но сега не можем. Могат да ни депортират в която и да е държава, не знаем къде ще се озовем. След като си продал всичко, което си имал, за да стигнеш дотук, как можеш да се върнеш с празни ръце? Трябва да изчакаме тук, в Мексико, за да преминем легално там в Съединените щати", твърди Дейвид, мигрант от Венецуела.

"Търся помощ от Съединените щати. Идвам от Колумбия заради смъртни заплахи. Моля, помолете за защита! Не правим нищо незаконно, защото буквално се предаваме на полицията. Незаконно би било да се качим на оградата и да я прескочим. Но не го правим. Изчакваме ги да извършат процедурата, да решат дали да ни пуснат", посочва Ерера Сиера, мигрант от Колумбия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.