Вижте още от твърденията на датския астронавт Андреас Могенсен

Според датския астронавт Андреас Могенсен, Европа е изложена на риск да изостане в глобалната космическа надпревара и да изпусне ключови технологии.

Могенсен ще бъде първият неамерикански пилот, управляващ совалка на SpaceX до Международната космическа станция (МКС). Той се надява един ден да полети в космоса на независима европейска мисия.

Установиха най-голямата космическа експлозия в историята (СНИМКИ)

„Би било голяма чест да летим на европейски космически кораб“, каза Могенсен в интервю.

Понастоящем Европейската космическа агенция е в състояние да изпълнява пилотирани европейски мисии в космоса само чрез международно сътрудничество.

Западна Европа е изправена пред големи трудности за изстрелване на сателити, след като конфликтът в Украйна прекъсна достъпа до руската ракета-носител Союз, италианската Vega-C се претърпя неуспешно изстрелване, а предстоящата европейска ракета Ariane 6 е засегната от редица забавяния.

SpaceX получи одобрение за нова площадка за изстрелване на ракети

През ноември миналата година ESA поиска от своите 22 държави-членки да подкрепят 25% увеличение на космическото финансиране в опит да остане ценен партньор на Съединените щати.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.