Какви са обвиненията срещу Ерол Йондероглу от „Репортери без граници”

От години Ерол Йондероглу от „Репортери без граници” се бори за свободата на словото, правата на журналистите в Турция. За тази му дързост го грозят 14 години затвор.

На 20 юни 2016 г. попада в ареста заедно с двама свои колеги. Задържан е за терористична пропаганда. Години по-късно процесът още е в съда, а Ерол го грозят 14 години затвор.

„Бях повикан от прокурор да се явя в съда. Бях в чужбина. Казаха ми, ако не искам да се явя, само да им дам ЕГН и те ще започнат случая. Казах им – не. Когато се явих в съда, бяхме арестувани. Трима в един и същи ден. Бяхме щастливци заради масираната кампания в наша подкрепа, както в страната така и в чужбина, от страна на организации за защита на правата на човека, политически организации и ООН. Бяхме освободени след 10 дни – късметлии за турската реалност. Някои прекарват години зад решетките”, разказва Йондероглу.

„Обвинен съм, че правя пропаганда на терористични организации, в случая ПКК, подкрепяйки прокюрдски вестник. Всъщност това беше символична акция от страна на защитници на правата и журналисти, които да покажат своето несъгласие с пресирането на журналисти от съдебната система. Беше символично, но ние получихме обвинение заради новините, които се публикуваха в този вестник”, казва Йондероглу. 

 „Процесът продължава вече 7 години. Преди 5 години съдът каза, че няма нужда да продължава, защото не виждат престъпление и ни оправдава. Но Ердоган сам се намеси в този процес и седмица по-късно Апелативният съд в Истанбул отмени оправдателната присъда. Така преди 2 години всичко започна отначало. Грозят ни по 14,6 години затвор по три различни обвинения. Основното е „пропагандиране на прокюрдската партия””, казва Йондероглу.

„След 2016 г. когато се случи превратът хиляди журналисти се озоваха зад решетките. Турция внезапно се превърна в най-големият затвор за журналисти в света. Започна да ги освобождава и да упражнява контрол върху тях и техният брой намаля на половина”, смята Йондероглу.

 

„Нашият случай е един от хилядите. Но когато се намеси Ердоган, той стана един от символите на политическата намеса в съдебната система. Ако Ердоган бъде избран, смятам, че ще опита да се отърве от критичните медии. Той иска да наложи собствената си реч, собствените си виждания. Има толкова много табута, наложени на критичните медии. Страхувам се, че ако изгубим плирализма в медийния пейзаж, налагането само на едната гледна точка, ще има сериозни последици върху всеки от обществото”, казва Йондероглу. Той смята, че изборите са нечестни, проправителствените медии са мобилизирани, националните телевизии са в услуга на президента. „Това няма да помогне на хората да направят независим избор. От гледна точка на институциите Турция изглежда демократична държава. Но като погледнеш как работят институциите, разбираш, че не е така”, казва Йондероглу.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.