Очаква се те да бъдат въведени още този месец

Регулаторите на САЩ се готвят да приложат мерки, насочени към укрепване на финансовата стабилност на големите банки след поредица от фалити сред средните по размер кредитни институции през тази година. Това съобщи „Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на вътрешни източници.

САЩ избегнаха първото в историята изпадане в неплатежоспособност

Предложените промени, които се очаква да бъдат въведени този месец, може да доведат до средно увеличение с 20% на общите капиталови изисквания за по-големите банки. Конкретното повишение ще варира в зависимост от бизнес дейностите на банката, като най-големите увеличения се очакват за американските мегабанки със значителни търговски операции, посочва финансово издание.

Финансовите институции, силно зависими от приходите от такси като инвестиционно банкиране или управлението на благосъстоянието, също така могат да се сблъскат със значителни увеличения на капитала. Той служи като предпазна мрежа за банките, като им позволява да поемат потенциални загуби.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.