България никога не е поставяла под въпрос македонската идентичност, смята той

Преди година се организираха митинги в различни столици в Западна Европа заради българо-македонските проблеми. Бекир Кадриески беше сред участниците, тогава на границата македонските власти му свалиха номерата и не го допускаха да присъства. Още тогава е бил набелязан като проблемно лице. Това каза за "Твоят ден" историкът доц. Спас Ташев.

"Докато обществото не обръща внимание на стратегическите въпроси, очевидно няма да вървим напред. Политиката към българите зад граница през последните 30 години е катастрофална. Нямаме присъствие в чуждите медии, поради което светът не е запознат с българската гледна точка", коментира той. 

„Мръсен българин”: Пребиха съпредседател на сдружение на българите в РСМ (ВИДЕО+СНИМКА)

Той поздрави Бекир Кадриески за рождения му ден днес. "В региона на Струга българските мюсюлмани имат много силно самосъзнание. Той отдавна е обект на наблюдение от македонските служби. Двама души са свидетелствали, че е бил бит. Бекир иска да направим достояние случващото се оттатък границата. Има системна политика на унищожаване на българското присъствие в РСМ. България никога не е поставяла под въпрос македонската идентичност", смята Ташев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.