Това стана по време на прием в Калифорния

Президентът на Съединените щати Джо Байдън нарече китайския държавен глава Си Цзинпин „диктатор”. Това предизвика реакция на Китай, които осъдиха изказването. Така сближаването на Вашингтон и Пекин продължи малко повече от един ден.

След поредицата срещи на външния министър Антъни Блинкън с китайския президент и външния министър, двете страни изразиха задоволство от осъществения напредък. Затова думите на Байдън идват като изненада и сякаш противоречат на усилията на първия му дипломат.

Байдън заяви още, че китайският президент се чувствал смутен, след като американците свалили големия балон над Северна Америка и намерили два контейнера шпионско оборудване.

„Съответните изказвания от Съединените щати са напълно абсурдни. Те сериозно нарушават дипломатическия протокол и политическото достойнство на Китай. Това е открита политическа провокация. Китай е силно разочарован и твърдо се противопоставя на това”, коментира говорителят на външното министерство на Китай Мао Нинг.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова