Кога ще приключи и каква е причината за забавянето

Недоволство сред столичани и търговци заради забавянето на ремонта на емблематичната за София улица „цар Иван Шишман”. Дейностите там започнаха на 7 август преди година. За отговори настояват и от партия „Спаси София”, като твърдят, че има сериозно изоставане в сроковете.

От Столичната община обясняват постоянното разкопаване и временно зариване на малката търговска улица от 2019 г. досега със сложността на ремонтите. Припомнят, че първо е положена нова настилка в краткия отсек от ул. „Граф Игнатиев” до ул. „Паренсов”. През 2021 г. е сменен топлопровод, а по-късно и водопровод. Миналото лято започна и полагането на новата настилка на улицата.  

Разкопана от месеци улица създава неудобства на живеещите в софийски квартал

„Днес е рожденият ден на този ремонт. 365 дни след началото му и осем месеца, след като той трябваше да бъде завършен, работниците решиха да се появят. Доста изненадващо, защото досега почти не са идвали”, обясни пътният строител и архитект Стефан Спасов.

Ремонтът на улицата е трябвало да бъде завършен за общо 130 дни. „Имаме осем месеца закъснение. Празнуваме една година на този забавен, порочен ремонт на ремонта”, посочи Росица Николова, която е част от Изпълнителния съвет на „Спаси София”.

От подписания договор за реконструкцията на улицата, цитиран от „Спаси София”, става ясно, че при забавяне от 20 календарни дни Столичната община може да прекрати договора. Ако не реши да го прекрати, то тя може да санкционира до 30% от цялата сума, предназначена за обекта.

След излъчването на репортажа по NOVA от Столичната община изпратиха официална позиция по темата. Публикуваме я без редакторска намеса:

Основният ремонт на ул. „Цар Шишман“ е част от проекта за обновяване на централна градска част. Строителните дейности се извършват на етапи, без пълно затваряне на улиците, за да се осигуряват възможности за придвижване на живущите и работещи в района.

През 2019 г. завърши обновяването на първия участък от ул. „Цар Шишман“ – от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Паренсов“, като договорът с изпълнителя на т-нар. Зона 2 беше прекратен.

През 2021 г. в участъка от ул. „Ген. Паренсов“ до пл. „Народно събрание“ бяха изградени нова канализация и водопровод, както и реконструкция на топлопровод и топлофикационни камери.  За улесняване на придвижването през зимата беше положена временна настилка от експлоатационните дружества. 

През август 2022 г., след като беше избран нов изпълнител за ремонта в зона 2, стартира обновяването на останалия участък от ул. „Шишман“ – между ул. „Паренсов“ и паметника на Цар Освободител. 

От целия участък към момента остава за изпълнение пътната настилка на две от петте кръстовища, тези с ул. „Аксаков“ и с ул. „Гурко“, уличното осветление, градското обзавеждане и декоративната растителност.

След приключване на обекта, с прилагане на всички  протоколи и строителни документи, ще бъде изчислен срокът за работа и достигнатите дни забава. Съгласно договора фирмата изпълнител ще бъде санкционира за всеки ден забава, до 20% от стойността на договора.