Университетският преподавател проф. Михаил Станчев е категоричен, че Киев няма да признае част от териротиите си за руски

Войната в Украйна може да спре с преговори, но към момента Русия явно няма намерение да започва подобни разговори. Това каза  председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите му е отминалата среща в саудитския град Джеда, посветена на войната в Украйна. Тя завърши без конкретни решения, освен ангажимента за продължаване на консултациите в полза на мира.

Срещата в Джеда за войната в Украйна завърши без конкретни решения

„Срещата в Джеда беше много важна. Решено бе да се създадат 10 работни групи, които повтарят плана на Зеленски за търсене на мирно решение. На масата на преговори бяха седнали и представители на САЩ и Китай”, изтъкна Божилов.  

По думите му Москва гледа на Пекин като един от стълбовете на бъдещия международен ред. „Тя е страната, която може да влияе. Следващата среща за мир може да бъде и в Китай и да е на най-високо ниво - с премиери и президенти”, каза експертът. 

Според проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет, обикновените хора в Украйна не коментират срещата в Джеда. Той е категоричен, че искането на Москва областите Крим, Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон да бъдат обявени за руски няма как да бъде изпълнено.