Още през 1947 г. ФБР обявява дейността на македонска организация в САЩ за противодържавна

„Резолюцията на САЩ за македонския принос повтаря по-скоро документ от м.г. Дори и сега да не бъде приета, опитите (за внасяне на подобна резолюция по света) ще продължат. Преди месец Бундестага гласува подобна резолюция за подкрепа на македонския език, история и култура. Това даде нов импулс на представителите на това сдружение в САЩ да направи нов опит и да получи подкрепа на американските институции”. Това заяви журналистът Костадин Филипов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Повод за думите му е внесения в Конгреса на САЩ проект на резолюция от републиканския сенатор Майк Браун, с която се иска септември 2023 г. да бъде обявен за „месец на македонско-американското наследство". Авторът на такъв проект е "Обединената македонска диаспора". Според проекто-резолюцията през септември трябва да има честване на езика, историята и културата на македонските американци и техния принос към Съединените щати. Междувременно от сдружение "Потомците на бежанци и преселници от територията на Северна Македония и приятели" внесоха в българския парламент предложение за "предприемане на необходимите действия" срещу внесения в Конгреса на САЩ проект на резолюция.

Стабилно е състоянието на българина, намушкан в Скопие

Според Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека в БАН, има три опита да бъде прокарана подобна резолюция. „Двата предишни опита бяха неуспешни, тъй като и Камарата на представителите, и Конгреса, на практика отхвърлиха тези предложения. Тогава имаше доста активна дейност от българските емигрантски общности в САЩ. От Скопие вероятно се надяват, че поради краткия срок обществения фактор вероятно няма да може да се мобилизира и да противодейства”, каза Ташев.

По думите му към момента има поне 2 изпратени апела от страна на българи, живеещи в САЩ. „Вчера изпратихме обръщение към Народното събрание, защото смятаме, че най-адекватният контакт с Конгреса на САЩ би бил с парламента”, каза ученият. Той е оптимист, че подобна резолюция не би стигнала до гласуване в Сената на САЩ.

Пендаровски одобрява "черните" списъци за български граждани и политици

Целта на подобна резолюция, според Филипов, е смекчаване на позицията на ЕС за промените в Конституцията на РС Македония. „Историческите фалшификации, които се използват от РС Македония, ще продължат напред. Основен аргумент ще бъде: щом Американският конгрес приема такава резолюция, вие трябва да се съобразявате с нея”, обясни Костадин Филипов.

Ташев смята, че американската резолюция няма да бъде приета в Конгреса на САЩ. „Тя се различава от приетия документ в германския парламент, в който се казва, че има съвременен език и култура. Внесената проекто-резолюция в САЩ започва от 1880 г. като се смята, че през този период е имало етнически македонци и македонски език и те са дали своя принос за развитието на Америка”, каза изследователят.

Той е категоричен, че до 1944 г. няма данни за наличието на етнически македонци в САЩ. „Всички документи, които са правени от македонската емиграция тогава, са на книжовен български език. Едва след 1944 г. започва пропагандирането на македонизма от кръгове, тясно свързани с комунистическия режим на Югославия, България, Коминтерна. През 1947 г. ФБР прави разследване за дейността на този тип организации и стига до извода, че те са антидържавни, терористични и малката македонска организация, за която се твърди, че има принос за развитието на САЩ е забранена. Нейните лидери са изгонени от САЩ. Те са издавали вестник „Народна воля”, който и днес сеператистката организация ОМО-Илинден издава в България”, каза Спас Ташев.

Кметът на Куманово: Не е добре тук да има български клуб