Хиляди хора бяха принудени да се евакуират от домовете си и беше обявено извънредно положение

Историческият крайбрежен град на остров Мауи е почти напълно разрушен от бързо разрастналия се огнен ад рано, като оцелелите казват, че не е имало никакви предупреждения. Смъртните случаи в град Лахайна, главната туристическа дестинация на острова, настъпиха в резултат на силните ветрове, предизвикани от далечен ураган, който раздухва пламъците. Пожарите изпепелиха до основи цели квартали.

Хиляди хора бяха принудени да се евакуират от домовете си и беше обявено извънредно положение. Над 100 души са загинали.

СЛЕД РЕПОРТАЖ ПО NOVA: Наказват служител в МВнР заради българи на Хаваите

В ход е мащабна операция по издирване и спасяване, като някои хора все още не са открити.

Международният редактор на "Телеграф" Михайлина Димитрова споделя, че ситуацията не е овладяна изцяло. "Основната причина за пожарите са климатичните промени и сушата. Първоизточникът на искрата все още не е ясен. За последните 10 години валежите са намалели с 90%. В резултат на това влага в почвата там вече няма, а островът трябва да е супер влажен. Сирените не са работели както трябва, не са предупредили хората навреме. Хавай е изолирано място, част от САЩ е, но и не съвсем, не получава същия отзвук. Загиналите са около 100, ще нарастват и ще станат много повече. Едва 3% от засегнатата площ е претърсена. Засега няма и международна помощ, може би заради отдалечеността", смята тя. И допълни, че има блокирани българи. 

Целия разговор гледайте във видеото.