Размириците започнаха на 27 юни, след като полицай застреля 17-годишно момче със северноафрикански корени

Близо 2 000 души са осъдени във Франция заради общонационалните бунтове, предизвикани в края на юни от убийството на тийнейджър край Париж, съобщи министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети.

Министърът призова магистратите за "бърз, твърд и систематичен" отговор на най-тежкото насилие в градовете на страната от 2005 г. насам, като много съдилища проведоха бързи процеси срещу заподозрени.

Нови протестни шествия във Франция (ВИДЕО)

В интервю за радио RTL Дюпон-Морети заяви, че от общо 2 107 съдени лица 1 989 са признати за виновни, а 1 789 са получили присъди за лишаване от свобода.

"Призовах магистратите да бъдат твърди и те реагираха", добави Дюпон-Морети. "Въпросът беше да се възстановят законността и редът."

Министърът заяви също, че по време на четирите нощи на сблъсъци са били разрушени 20 обекта, което е струвало на данъкоплатците пет милиона евро (5,4 милиона долара).

Безредиците във Франция: Сълзотворен газ и улични битки в Марсилия

Размириците започнаха на 27 юни, след като полицай застреля 17-годишно момче със северноафрикански корени по време на спиране на автомобил западно от Париж.

Бунтовете бяха овладени след разполагането на около 45 000 служители на силите за сигурност, включително елитни полицейски специални части и бронирани автомобили.

Източник: БГНЕС