Периферната нервна система, отговорна за свързването на главния и гръбначния мозък с други органи, може да регенерира клетки

Израелски учени са идентифицирали протеин, който може да доведе до лечение на невродегенеративни заболявания, като улесни възстановяването на нервните клетки в периферната нервна система, съобщи израелската агенция ТПС, цитирана от БТА.

По данни на Световната здравна организация 55 милиона души страдат от деменция, най-вече вследствие на болестта на Алцхаймер, което я прави най-разпространеното невродегенеративно заболяване. На следващо място по честота е болестта на Паркинсон - 8,5 млн. души.

Кое е цветето, забавящо климатичните промени и симптомите на Алцхаймер (ВИДЕО)

Случайното откритие на екип от изследователи от Научния институт "Вайцман" дава възможност за промяна на съдбите на тези хора и на техните семейства. То открива възможности за борба с болести като Алцхаймер, Паркинсон и Амиотрофична латерална склероза (АЛС), които дълго време оставаха нелечими.

Регенерацията е по-известна сред някои видове гущери, саламандри и жаби - както и други животни - чиито опашки или крайници могат да израснат отново, ако са откъснати.

Периферната нервна система, отговорна за свързването на главния и гръбначния мозък с други органи, притежава забележителната способност да регенерира увредени нервни клетки. За разлика от тях централната нервна система, включваща главния и гръбначния мозък, има ограничени възможности за регенерация, което води до необратимостта и нелечимостта на невродегенеративните заболявания.

САЩ одобриха първото ефективно лекарство срещу Алцхаймер

Досега учените се фокусираха върху това да разберат защо периферната нервна система може да се регенерира толкова ефективно.

PTBP1, протеин, за който се знае, че рязко намалява при диференцирането на ембрионалните клетки в нервни клетки на възрастни, е обект на интерес в регенеративните изследвания. Предишни изследвания имаха за цел да възпроизведат този процес в неневронни клетки, като намалят нивата на PTBP1, с надеждата да се генерират нови неврони в мозъците на хора с невродегенеративни заболявания.

Жена „надуши“ болестта на съпруга си (ВИДЕО)

Скорошно проучване, ръководено от д-р Стефани Албер и докторанта Пиерлуиджи Ди Матео в лабораторията на проф. Майк Файнзилбер в института "Вайцман" в Реховот, обаче разкри, че PTBP1 не се ограничава само до ембрионалните клетки. Изненадващо, той се експресира и във възрастни неврони на периферната нервна система, което е предизвикателство за общоприетите схващания.

Откритията на екипа са публикувани наскоро в рецензираното издание "Сайънс адвансес".

Изследването, първоначално насочено към разбиране на регулацията на KPNB1, протеин, отговорен за предаването на информация в невроните, се натъква на присъствието на PTBP1 във възрастните клетки.

Според изследователите KPNB1 служи за транспортиране на информация от далечните части на неврона до ядрото, където се инициират сигналите за регенерация. PTBP1 се свързва ефективно с информационните РНК молекули, които носят инструкции, за да може информацията и сигналите да бъдат предавани.

Учени разкриха загадка, свързана с болестта на Стивън Хокинг

За да определят влиянието на PTBP1 върху функцията и регенерацията на невроните, изследователите проучват реакцията на невроните към наранявания. Те забелязват, че нивата на PTBP1 в клетките се увеличават три дни след нараняването и достигат своя връх след една седмица. Едновременно с това нервните клетки започват да се възстановяват. Секвенирането на РНК молекулите, свързани с PTBP1, разкрива взаимодействието му не само с KPNB1, но и с молекулите на РНК, кодиращи други протеини, които са от решаващо значение за регенерацията на нервните клетки, като например RHOA, важен регулатор на клетъчния растеж.

За да изследват допълнително ролята на PTBP1 във възрастните клетки, учените заглушават проявлението му чрез генно инженерство. Тази манипулация доведе до намалена регенерация на нервните клетки, отговорни за предаването на усещанията за болка в периферната нервна система.

Източник: БТА, Анелия Пенкова