Предвидена реформа предизвика нов спор между президента и парламента

Има опасност българските служби да са с нисък капацитет, защото там попадат хора, които избягват да вършат работа от страх да не засегнат някой от клиентелите си. Такова мнение изрази в  „Интервюто в Новините на NOVA” Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Припомняме, че предвидената реформа предизвика нов спор между президента и парламента. Полемиката между „Дондуков” 1 и „Дондуков" 2 е заради законопроект на „Продължаваме промяната-Демократична България”. Промените предвиждат създаване на единна разузнавателна служба, която да обедини – Държавна агенция „Разузнаване” и Военното разузнаване. А смяната на ръководители на службите вече да не минава през подписа на президента, а да се предлага от Министерския съвет и да се гласува от парламента. 

ЗАРАДИ РЕФОРМАТА В СЛУЖБИТЕ: Ново напрежение между президента и парламента (ОБЗОР)

„В България винаги има традиция новата политическа власт да сменя началниците на служби. Сега е същото. Искам да припомня, че Румен Радев също смени ръководството на службите. Каква е логиката ? -  Сменявате ръководството на службите с идеята „да не ви сготвят”, поясни Безлов.

На въпрос наистина ли има проблем с руско влияние в страната, той заяви следното: 

„Темата за руското влияние в момента е изключително силна заради Украйна. Но сега, ако се опитаме да се върнем назад във времето, ще видим, че нашите служби винаги са имали проблеми с това. От фактологическа точка погледнете какво се случваше през годините. Имаше опит за отравяне на виден производител на оръжие. Имаше взрив във военни заводи, включително тази година. Самият факт е, че в Карнобат имахме два пъти един и същ инцидент. И в крайна сметка се оказва, че миналогодишните записи от камерите са изчезнали”, твърди експертът.

По думите му има огромно недоверие по отношение на българските служби от американски, великобритански и западноевропейски служби.

Целия разговор гледайте във видеото.  

Редактор: Габриела Винарова