То ще продължи два дни

Съветът на директорите на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, чийто членове колебливо приеха възможността, че могат да ограничат инфлацията, без да вкарват икономиката в рецесия, ще заседава днес и утре за определяне на лихвената политика на регулатора. Тази оптимистична прогноза на УФР обаче е изправена пред рискове, провокирани от стачката на работници в американския автомобилен сектор, опасността от спиране на работата на федералното правителство и свиване на студентските заеми за кредитополучатели, съобщава Ройтерс.

Очаква се в сряда, в края на срещата си, УФР да остави водещата си лихва по кредитирането на вече достигнатото ниво - в диапазона 5,25-5,50%.

S&P понижи рейтинга на няколко американски банки

Около 13 000 членове на синдиката на Обединените автомобилни работници (UAW) миналата седмица предприеха стачни действия срещу три завода - на "Дженерал мотърс" (General Motors), "Форд" (Ford) и "Стелантис" (Stellantis), като броят на стачкуващите може да се увеличи. Същевременно Конгресът на САЩ трябва до 30 септември, когато изтичат текущите разрешения за разходи по федералния бюджет, да постигне сделка, или федералните агенции ще бъдат принудени да затворят врати.

През октомври също така започва отново изплащането на студентски заеми след тригодишен мораториум, свързан с COVID пандемията.