"Цените на нефта сега са на същите нива, каквито бяха и през миналия септември", подчерта председателят на Българската петролна и газова асоциация

"Миналият септември цените на нефта и на горивата бяха на същите нива, които са през този септември. Ако погледнем какви са били тогава цените на колонка - тогава бяха над 3 лева, с цялата условност, че няма да се ангажирам дали са били 3,20 или 3,15 лева. Може да предположим, че при същите условия днес цените биха могли да бъдат същите. Цени са същите само заради това, че рафинерията в Бургас преработва руски нефт, който е една идея или значително по-евтин като суровина, и една идея по-евтин на българския пазар". Това заяви в ефира на „Събуди се” председателят на УС на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в отговор на въпроса е поскъпнат ли горивата на фона на предстоящата зима. 

По думите му каква ще бъде цената през следващите седмици и месеци - това е игра на нерви. "Ние не участваме в търговия. Ние участваме в политическа драма, която произвежда новини, а тези новини се копират пряко върху цените на горевата. Така че - надявам се това да са максималните цени, които виждаме в момента, но не мога да гарантирам, за разлика от летните месеци, че съм прав и това ще се сбъдне. Но цените около 3 лева ги виждаме в момента и по-скоро това ще бъде до края на годината", подчерта той. 

Според Терзиев няма гаранции какъв е произходът на нефта, натоварен на балтийски пристанища. " След като е натоварено в същото място къде е доказателството, че нефтът не е руски". 

Според него за стабилността на българския пазар, обаче, е важно бургаската рафинерия да не спира работа. "Рафинерията трябва да работи с дерогация или без руски или не руски нефт. Тя трябва да работи на добро натоварване, за да има добри цени на българския пазар и да има дизелово гориво на българския пазар. От там нататък проекциите или политическото натискане в една или друга посока поставя българския пазар наистина в риск", категоричен е той. .

Повече гледайте във видеата.