Това каза Боян Попов в „На фокус с Лора Крумова”

Как се обезврежда бомба? Това обяснява в „На фокус с Лора Крумова” сапьорът от Звеното за специални операции и борба с тероризма и експерт в противодействието на бомбения тероризъм Боян Попов.

Откриха дрон с прикрепен към него боеприпас край Тюленово (ВИДЕО)

На 18 септември граждани откриха дрон край Тюленово с прикрепен към него боеприпас. Часове след сигнала на място пристигнаха сапьори, които обезвредиха устройството. Работата им обаче стана обект за подигравки в интернет, където хората се смееха на методиката и на екипировката на военните.

„Гледаме около взривното устройство да не се въртим много хора, да има само един оператор”, обясни сапьорът методологията на СОБТ при подобни ситуации. По думите му такъв боеприпас не може да се възпламени от цигара или човешко почукване, каквито се виждат в кадрите от обезвреждането му от военните.

Боян Попов си спомня много случаи в професионалния си път, в които е имал работа със сериозни взривове. Сред тях са взрива в хотел „Амбасадор” в София, този в „Булинс”, както и похищението срещу жената и детето на Рали Пенков в Обзор. „Най-тежко е, когато има трупове на деца”, категоричен е експертът. При възникнал взрив, първо се проверява за вторични взривни устройства, твърди бомбаджията, както самите те се наричат. 

Целия разговор гледайте във видеото.