От първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство

Защо ново строителство?

Всеки вид строителство има своите предимства и недостатъци, но плюсовете на новото строителство надделяват. Те са от съществено значение както при покупка, така и при продажба на апартамент ново строителство.

Новото строителство съчетава в себе си качество, сигурност, модерен дизайн, стил и функционалност. Това са едни от  основните предимства, тъй като новите сгради използват най-добрите практики от традиционното строителство, но ги съчетават и с новите тенденции. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл. 

От първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво.

При новото строителство разпределението е много по-функционално. Сградите са проектирани по последни тенденции в строителството и архитектурата. Пространството е използвано максимално добре и стаите са разпределени с оптимална функционалност.

Основни фактори за избор на квартал

Когато става въпрос за покупка на имот ново строителство, то интересът както на купувачите, така и на инвеститорите е насочен към определени райони. Южните и югоизточните квартали на София са едни от най-търсените и желани райони за покупка в столицата. През последните години районите с достатъчно свободни площи се развиват с най-бърз темп. В централните части на града трудно могат да се намерят свободни площи, върху които да се построят нови и модерни жилищни сгради. Ето защо интересът е по-скоро към покрайнините на града, а именно на юг, където има достатъчно свободно пространство за построяване на ниски и практични  затворени комплекси, разполагащи с всички удобства. 

Локация

Тенденцията, която се наблюдава през последните години е, че хората, живеещи в столицата имат интерес да мигрират в периферните зони на града. Причини за това обикновено откриваме в няколко водещи фактора – спокойствието, по-благоприятна среда и близостта до природата, както и модерността в строителството на нови строителни проекти, характеризиращи се с ниско строителство, каквито са затворените комплекси. Затворените комплекси се строят предимно в спокойни и отдалечени райони, където обитателите намират спасение от мръсния въздух и натоварения ритъм на големия град. Апартаментите, които се намират в сърцето на столицата не могат да предложат тишината и покоя, на които може да разчитате в затворените комплекси, разположени в покрайнините на града. Близостта до паркове и зелени зони, надеждността и релаксиращата среда мотивират все повече хора да се ориентират към купуване на жилище в подобен тип комплекси. Но също така, апартаменти в комплекси с контролиран достъп могат да се намерят както по периферията на столицата, така и в квартали като Лозенец, Младост, Витоша, Драгалевци.

Инфраструктура

По-добра инфраструктура има пряко въздействие върху цената на апартаментите, но би довела до един по-здравословен и по-пълноценен начин на живот. Неудобната локация и затрудненият достъп до имота, поради лоши транспортни връзки с останалите части на града например,  могат сериозно да повлияят на нормалното протичане на вашето ежедневие, което може да се окаже сериозен проблем за вас, особено ако ежедневието ви е изпълнено с многобройни работни или семейни ангажименти. 

Ценови диапазони 

Цените на жилищата ново строителство са по-високи от тези на старите сгради, но се смята, че новото строителство е много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената. У нас интересът към новото строителство се повишава. Търсят се предимно самостоятелни къщи, или апартаменти в затворени комплекси, като се залага на допълнителните удобства – детски площадки, магазини, фитнес. Средните  стойности на продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 180 000 – 300 000 евро за апартаменти и 320 000 – 486 000 евро за къщи.

Популярни квартали за ново строителство в София

Лозенец

Квартал Лозенец, един от старите квартали на столицата, е разположен  на хълм, юг-югоизточно от центъра на София и достига до северните поли на Витоша. Кварталът е разделен на Горен и Долен Лозенец, които се формират още от средата на 20-те години на XX век. Мнозина познават Лозенец и като „Журналистическия квартал“, тъй като в частта му, където днес е пл. „Журналист“, са се намирали къщите на редица известни български поети, писатели и общественици, сред които Валери Петров, Михаил Андреев, Минчо Дилянов и други.

Богато озеленените улици, дворовете на къщите и нискоетажните жилищни сгради в старата част на Лозенец прославят района като "зелената перла" на София. Това, в съчетание с централната му локация, перфектното инфраструктурно и обществено обезпечаване, отличният достъп до градски транспорт, бързата връзка с центъра, близостта до Южния парк, наличието на няколко големи търговски центъра и Правителствена болница, както и престижният му статут го превръщат в една от най-желаните локации за покупка на имот в София.

Младост

Квартал Младост е един от най-модерните и бързоразвиващи се квартали в столицата, особено след откриването на най-големия бизнес комплекс в Източна Европа – Бизнес парк София. Намира се в източната част на града и е разделен на 5 микрорайона: Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4. Първоначално предвиден като периферен квартал на София, локацията на Младост се оказва ключова за развитието на града. Кварталът има изключително добре развита транспортна инфраструктура. Преминават автобуси, тролейбуси, както и маршрутни таксита. Благодарение на четирите метростанции, които обхващат до голяма степен отделните микрорайони, от Младост има директен достъп както до летището, така и до централните авто и жп гари на София.

Наскоро обновеният парк „Въртопо“ е сгушен между кварталите Младост, Мусагеница, Дървеница и Малинова долина и е идеален за разходка и спорт. В отделните микрорайони на Младост има магазини от всички големи вериги, а два от най-големите  шопинг-центрове в София – „Ринг Мол“  и „The Mall“ са разположени в двата му края. Всеки микрорайон разполага с ясли, детски градини и училища.

Кварталът е един от най-търсените за покупка на имот и за наемане на жилище, като тук почти няма имот, който да се застои задълго непродаден или неотдаден. Това прави Младост отличен за покупка с инвестиционна цел.

Витоша

Витоша е бивша вилна зона край София, понастощем жилищен квартал, Присъщо за квартала е наличието на много новореализирани жилищни проекти, като строителството е основно тухлено, със съвременен архитектурен облик. Изградените кооперации са четири-пет етажни, като напълно липсват панелни блокове. Друго безспорно преимущество е газификацията на района.

В квартал Витоша е построен един от първите комплекси от затворен тип, който е привлекателно място за живеене на семейства и млади хора с възможности, които искат да съчетаят модерния начин на живот със спокойствието и необикновената атмосфера идваща от близостта на планината. Кварталът се отличава с чистия си въздух и зелената паркова среда, сред която са разположени сградите. Желание за покупка в квартала проявяват предимно семейства с деца и индивидуални купувачи – основно млади хора, чиято цел е да сдобият с първо жилище. Инвеститорският интерес към квартала е изключително голям, което предполага бързото доизграждане на инфраструктурата, социалната среда и комуникациите. Сред минусите на квартала е и недобре развитата мрежа на градския транспорт. 

Център 

Това е най-старата част на София, изградена върху римския град Сердика, както подсказва и името му, е в центъра на столицата.

Сред предимствата за избор на жилище в центъра са близките разстояния, удобният градски транспорт, включително метро, както и множеството зелени площи и културно-развлекателни места, концентрирани в този район. Освен това, огромна част от качествени заведения и ресторанти се намират именно в централната част.

Този квартал е известен с множеството си исторически забележителности – Българска национална художествена галерия, Национален археологически музей, Исторически музей на София, катедрала Александър Невски, старата синагога на града, джамия Баня Баши и Народен театър „Иван Вазов“.

Централната част на София е една от най-предпочитаните за покупка на имот, независимо че цените там са едни от най-високите. Районът изобилства от жилищни кооперации и къщи, построени в началото и средата на миналия век. Много от тях са с впечатляваща архитектура, която е поддържана и до днес. Голяма част от старите сгради са реновирани, за да отговорят на съвременните изисквания, като немалък брой от кооперациите в центъра са новопостроени – на мястото на стари постройки.

Драгалевци

Едва ли има човек, който не е чувал за квартал Драгалевци и неговите достойни предимства. Неслучайно той заема челните позиции в районите, които са най-престижни, скъпи и предпочитани в столицата. Прочут като един от зелените и спокойни квартали, тук буквално има от всичко за всеки. От редови до самостоятелни къщи, от кокетни партерни мезонети с двор до просторни пентхауси с големи тераси. В района има още малки семейни хотели, луксозни вили, затворени комплекси и сгради с контролиран достъп, които предоставят на много семейства спокойна среда и комфорт. Търсенето в района е огромно, което определя и високите цени на жилищата. Живущите тук се възползват от частно училище, реномирани ресторанти и различни места за развлечение. Познат е още въженият двуседалков лифт, който свързва квартала със ски пистите на Витоша. Инфраструктурата и комуникациите са отлични, а близостта до Околовръстен път гарантира бърз и лесен достъп до основните артерии и централната част на София.