Генералният директор на СЗО е призовал Израел да преразгледа решението си за евакуация на 1,1 млн. души от северната част на Газа

Самолет с медикаменти от Световната здравна организация (СЗО) за жителите на ивицата Газа е кацнал на летището на египетския град Ел Ариш, разположен в Северен Синай, близо до границата с палестинския анклав. Информацията съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Самолет, превозващ медицински консумативи от СЗО за посрещане на спешните нужди в ивицата Газа, кацна в Ел Ариш", написа той в социалната мрежа Х.

Въздушна тревога в Израел: Германският външен министър се скри в бомбоубежище

По думите на Гебрейесус СЗО е готова да "организира (допълнителни) доставки веднага щом бъде осигурен хуманитарен достъп през граничния пункт „Рафах".

Генералният директор на СЗО е призовал Израел да преразгледа решението си за евакуация на 1,1 млн. души от северната част на Газа. Мотивът му е, че "това би било човешка трагедия".

Няколко самолета, превозващи общо 80 тона хуманитарна помощ за жителите на Газа, са кацнали на летище Ел Ариш. По думите на Халед Заид Заид, представител на египетското дружество на Червения полумесец в провинция Северен Синай, помощта, от различни държави за жителите на Газа, се планирало да бъде съхранявана на стадиона в Ел-Ариш. Това ще продължи "докато бъде договорено пристигането ѝ в палестинския анклав", предаде думите му ТАСС.

Източник: БТА, Пламен Йотински