Египет обяви, че от началото на операцията Израел е нанесъл четири удара в района на пункта „Рафах”

Камионите с помощи все още не могат да влязат от Египет в Ивицата Газа.  На граничния пункт „Рафах” пристигна генералният секретар на ООН, който заяви, че е необходимо бързо да бъде облекчена хуманитарната ситуация. Стотици камиони с помощи чакат от дни, но по всяка вероятност едва 20 ще бъдат допуснати да преминат към палестинската територия.  А Джо Байдън използва рядка реч от Белия дом, за да убеди американците в нуждата от допълнителни разходи за Израел и Украйна.

Хуманитарната помощ чака да влезе в Ивицата Газа, но и до момента няма яснота кога ще стане това. Египет обяви, че от началото на операцията Израел е нанесъл четири удара в района на пункта „Рафах”. Затова в момента строителна техника ремонтира пътя, така че камионите да могат да минат по него. 

„Водим преговори с всички заинтересовани страни, за да гарантираме, че операцията за оказване на помощ в Газа ще започне възможно най-бързо и при подходящи условия. Окуражени сме от съобщенията, че различните страни са близо до споразумение за условията и че първите доставки трябва да започнат утре”, заяви Йенс Лаерке, говорителят на Бюрото на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Откриха живи трите българчета, които бяха в неизвестност в Газа

Според Кайро, пунктът „Рафах” е отворен от египетска страна, но все още не е ясно кога ще бъде отворен откъм Газа. На мястото пристигна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който заяви, че очаква помощта да влезе в следващия ден или два.

„Видях много камиони, натоварени с вода, с гориво, с лекарства, с храна - точно това, което е необходимо от тази онази на стената. Така че тези камиони не са просто камиони, те са спасението. Те са разликата между живота и смъртта за толкова много хора в Газа”, подчерта  Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

Късно снощи, в едва второто обръщение към нацията от Овалния кабинет, президентът Джо Байдън свърза войната в Близкия изток с тази в Украйна.

„Не можем да пренебрегваме човечността на невинните палестинци, които искат само да живеят в мир и да имат някаква възможност. Нападението срещу Израел е ехо от близо 20-месечната война, трагедията и бруталността, нанесени на народа на Украйна. „Хамас” и Путин представляват различни заплахи, но имат една обща черта: и двамата искат да унищожат съседната демокрация, напълно да я унищожат”, категоричен е Джо Байдън, президент на САЩ.
Байдън обяви, че изпраща искане на Конгреса за отпускане на спешна помощ за Израел и Украйна на стойност 105 милиарда долара.

„Не можем и няма да позволим на терористи като „Хамас” и на тирани като Путин да спечелят. Отказвам да позволя това да се случи”, Джо Байдън, президент на САЩ.

Кремъл незабавно реагира на изявлението на Байдън, като обяви, че сравняването на президента Путин с палестинската групировка „Хамас” е неуместно. В същото време, палестинци от Западния бряг развяха руски знамена, портрети на Путин и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в знак на солидарност с жителите на Ивицата Газа.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК