Органът се събра на извънредно заседание

Синдикатите в рафинерията „Лукойл-Нефтохим" се събраха извънредно при закрити врата, за да обсъдят дали и какви действия да предприемат, в случай че дерогацията за руски петрол бъде отменена.

ГЕРБ и ДПС: 73 стотинки отстъпка на литър гориво, ако „Лукойл” плати данъците си

В Координационния съвет на Синдиката на българските нефтохимици членуват над 5000 души, като само на територията на бургаската рафинерия са 1300. 

„Ще използваме всички законови методи и средства за защита на работните места на членовете ни”, заяви президентът на Синдиката на българските нефтохимици „Лукойл“ Павлин Ваковски. 

„Лукойл” си плаща всичко”, заяви пред медиите Президентът на Синдиката на българските нефтохимици „ЛУКОЙЛ“ Павлин Ваковски по повод очакваното внасяне на данъците от рафинерията след извънредното заседание.

Той увери, че синдикатът ще използва всички законови методи и средства, за да запази работните места на хората. Синдикалистът призова политиците „да спрат да развявават дерогацията като пешка”.

"Петрол може да се вземе от две места – Черно море, Новоросийск, и през Босфора. Ако в последния момент търсиш да внесеш петрол, е нормално да има повишение на цените”, каза Ваковски и призова да има предвидимост и решенията да се съгласуват със специалистите.

Денков: Невъзможно е дерогацията за руския петрол да бъде отменена в рамките на 7 дни

Според самия експерта Делян Лазаров поскъпването на суровината ще се отрази и на крайните цени. Експертът изтъкна, че 5000 нефтохимици членуват в синдиката на „Лукойл”. „В Бургаската рафинерия - „Лукойл” плюс сервизните организации, са 3000 души. 1300 са пряко заети в нефтопреработката, отделно имаме IT компания и други фирми с около 3000 служители. Заедно с техните семейства стават 9000. Друго нефтопреработвателно предприятие в България няма, всичко, което обезценява труда ни, е неприемливо за нас", категоричен бе Лазаров.

Спешна среща в парламента за дерогацията на „Лукойл“