Двете жени са освободени по хуманитарни причини

Апартамент и 10 000 долара - това е наградата, която от "Хамас" са обещавали на бойците за всеки пленен израелец. Това става ясно от разпит на палестински боец, разпространен от израелските служби. Междувременно двете възрастни жени, които бяха освободени снощи от радикалната групировка, бяха откарани с хеликоптер в Тел Авив за медицински прегледи.

След две седмици в плен Нурит Купър и Йохевед Лифшиц най-после могат да се приберат при близките си. Те са освободени заради влошеното им здравословно състояние, обявиха от „Хамас”. И разпространиха видео на маскирани бойци, които водят двете възрастни жени за ръка, предлагат им напитки и подкрепителна закуска.

Израел: „Хамас” първо ще се запознаят с израелските бомби, а след това и със сухопътните сили

„Много скоро ще видим баба ми и ще бъдем отново заедно. Надявам се това да отвори вратата за освобождаването на останалите заложници”, заяви Даниел Лифшиц, внук на Йохевед.

"Стреляха по домовете ни, удряха хора. Отвлякоха някои от тях като мен", каза Йохевед Лишфиц. 

Нурит и Йохевед бяха посрещнати на границата с Египет от линейки, а по-късно бяха откарани с хеликоптери до болница в Тел Авив, където ще преминат медицински прегледи.
"Майка ми разказва ужасяващата история. Тя казва, че е била преведена през разораните ниви с мъжете отпред, от едната страна, и един мъж зад нея. Докато са я отвеждали, е била удряна с палки от хората на Шабааб, докато не са стигнали до тунелите. Там са вървели в продължение на няколко километра по мократа земя. Под тях имало огромна, огромна мрежа от тунели. Приличала на паяжина", разказа Шарон, дъщеря на Йохевед Лишфиц. 

Радостта на семействата обаче не е пълна, защото в плен остават съпрузите на двете възрастни жени, които са взети за заложници с тях в първия ден на атаката. Все още не е ясно какво са получили или какво очакват да получат в замяна от "Хамас". 

„Очевидно, ние се радваме, че още двама души са в безопасност и ще се върнат при семействата си скоро. Това е важното. Но не можем да влезем в главите на „Хамас” и да разберем какво точно си мислят. Както каза и президентът Байдън – те просто трябва да освободят всички. Няма причина да задържат когото и да било. Ние ще продължим да работим с партньорите си в региона, за да се опитаме да изведем и останалите, особено американските граждани, които знаем, че са в плен”, заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби.

И към момента „Хамас” държи над 200 заложници на своя територия. Междувременно израелските власти разпространиха кадри от разпит на мъж, за когото се твърди, че е боец на радикалната групировка.

„Инструкциите по отношение на цивилните бяха да убиваме мъжете и да взимаме жените, възрастните и децата за заложници”, казва Джихад Фаузи Мухаммед Ал-Маджлави, боец на „Хамас”.

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди проиранската групировка "Хизбула" да не се намесва в конфликта. "Ако "Хизбула" направи грешката да се включи в тази война по значителен начин, ще съжалява за това. Разрушенията срещу "Хизбула" ще бъдат невъобразими", заяви Нетаняху. 

Междувременно ООН предупреди, че хуманитарната операция в Газа може да спре в сряда, ако не бъде доставено гориво. 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК