Те затвориха кръговото на изхода на Бургас за София

Работещите в рафинерията „Лукойл Нефтохим” излязоха на протест. Точно в 10 часа те затвориха кръговото на изхода на Бургас за София. Поводът са скандалите около дерогацията и плащането на данъците от компанията. Протестът приключи около 12 часа и служителите на рафинерията се върнаха на работните си места. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според Синдиката на българските нефтохимици политиците използват случващото се за целите си и заради това са готови да защитят работните си места с всички законови средства. Профсъюзите излязоха с декларация с искания  - да се прекрати практиката за приемането на закони, които възпрепятстват нормалната работа на рафинерията, включително и предсрочното отнемане на дерогацията. Да се насрочи среща за урегулиране на взаимодействието между Министерството на енергетиката, парламентарната комисия по енергетиката, председателите на парламентарните групи и ръководството на "Лукойл Бургас" и "Лукойл България", както и синдикатът на нефтохимиците. Профсъюзите настояват да бъдат преустановени и твърдения на политици без факти и доказателства, защото са готови за по-мащабни протестни действия.

„Лукойл”: Настояваме да спрат всички безпочвени обвинения и клевети

"Чашата, която преля, е ясна. Тя е използването на дерогацията като пешка на една шахматна дъска и заплахата за съдбите на тези хора, които са тук. Тоест заплахата за работните им места", заяви Павлин Ваковски от „Лукойл”, президент на Синдиката на българските нефтохимици. 

"Ние сме си платили данъците. Нямаме нищо просрочено. И нищо, което е в падеж и не е платено. Искаме да бъдем оставени да работим, защото сме избрали да останем в България, а не да тръгнем за чужбина", заяви Анелия Дачева, служител на рафинерията. 

3 000 са членовете на синдиката в бургаската рафинерия. 1 300 са пряко заетите в нефтопреработката.