Всички 340 секции на територията на общината вече са отворени

Нормално стартира изборният ден в Община Бургас. Всички 340 секции вече са отворени. Близо 182 000 гласоподаватели имат право да избират кмет и Общински съвет.

В 162-ра секция бяха решили да използват и втората урна, която трябваше да събира отрязъците от машинното гласуване. Целта - да се разделят бюлетините за избор на кмет от тези за Общински съветници. Проблемът беше, че втората урна не беше нито запечатана, нито бе обозначено за какво ще се използва тя. 

От Общинската избирателна комисия обясниха, че няма да има проблем, ако урните са обозначени и имат лепенки с печат. След намесата на екипа на NOVA грешката в 162-ра секция беше коригирана. 

"Действително се установи неправилна практика, за която абсолютно незабавно бе указано на секционната комисия да преустанови и към настоящия момент няма други сериозни нарушения. Преимуществено получаваме сигнали за предизборна агитация. На политическите фигури, допуснали тези нарушения са дадени указания да ги преустановят веднага. Вярваме, че същото е сторено", съобщи Маргарита Събева, зам.-председател на ОИК-Бургас. 

Към 11 часа избирателната активност в общината бе 9,08%. В ОИК има подадени над 10 сигнала за нерегламентирана агитация от страна на местна коалиция, разлепила агитационни материали в деня на вота. 

Киселова: С поведението си от края на юли досега ЦИК се опитва да не допусне машинно гласуване

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК