Според Хакан Фидан Израел трябва да отстъпи от пътя, по който е поел

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан заяви днес, че международната общност не може да има различен стандарт за Украйна и Палестина, предаде Анадолската агенция. 

„Не може да има отделен стандарт за Украйна и отделен за Палестина. Ако искаме справедлив свят, трябва винаги да се държим принципно и последователно”, заяви Фидан на съвместна пресконференция днес с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан, който е на посещение в Анкара.

„Хамас” ще освободи чуждестранни заложници

Турският министър посочи, че случващото се в Газа е било главната точка на разговорите днес в турската столица, предаде TRT Haber.

„От няколко дни жителите на Газа са подложени на тежки бомбардировки и безмилостно избиване”, заяви Фидан и добави, че „не е възможно да останем безмълвни пред лицето на това клане и тази жестокост”.

Фидан подчерта, че Израел трябва да отстъпи от този път, по който е поел, и да сложи край на насилието. 

„Израел трябва да осъзнае, че игнорирането на палестинците няма да доведе до никъде. Неприемливо е някои държави да подкрепят клането в Газа. Не искаме човешката трагедия да се превърне във война, която ще засегне страните от региона. Призоваваме всички участници да подкрепят трайния мир”, каза още той.

ООН: Близо 3200 деца са били убити в Газа за три седмици

Според турския външен министър трябва да бъде създадена платформа, където да се обсъждат различни гледни точки, ориентирани към намиране на решение. 

„Вярваме, че най-подходящата платформа за тази цел ще бъде международна мирна конференция. Ние, Турция, в координация с нашите приятели, сме решени да дадем своя принос за осигуряване на прекратяване на огъня и установяване след това на траен мир. Готови сме също така да поемем отговорност като гарант по време на етапа на изпълнение на споразумението”, каза още турският външен министър.

Източник: Мина Димитрова, БТА