Осем деца - едва на 6 г. са съвсем наясно какъв избор правят техните родители

След вота на първи тур дискусиите кого да подкрепим на балотажа, да вярваме ли на обещания и какво е най-важно за града ни - стават все по-разпалени. А кандидатите на балотажа обсъждаме с колеги, роднини и дори много хора признават, че спорят с говорителите от малкия екран.
Докато мъдрите хора вече са го казали – често най-добрите учители за изборите ни в живота са децата. 

Осем деца - едва на 6 г. и въпреки че са далеч от пълнолетието, са съвсем наясно какъв избор правят техните родители.

Какво работи кметът?

"Работи кметът да прави блокове, може да прави и къщи", каза Елица Александрова, 6 г., ДГ № 185 „Звездичка“ в София.

"Пише документи, разпечатва, почиства езерото", отговори Антон Цветанов, 6 г., ДГ № 185 „Звездичка“ в София.

"Кметът строи училища, оправя път за колите, оправя шахти, прави спортни площадки", посочи Христо Карабаджаков, 6 г., ДГ № 185 „Звездичка“ в София.

Но освен отговорности като строител, в детските очи кметът има и сериозни ръководни функции. "Той казва на другите хора какво да правят", добави Карабаджаков.

"Кметът трябва да разрешава кой трябва да работи в неговата работа и кой трябва да му е шеф", заявява Александра Василева, 6 г., ДГ № 185 „Звездичка“ в София.

И не на последно място: сред задачите му е да обгрижва другите.
"Когато някой е счупил нещо или не може сам да се поправи – той му помага", добави Василева. 

"Прави лунапарк за децата, иска да са чисти сградите и на хората да им е добре", отговори Гергана Вачева, 6 г., ДГ № 185 „Звездичка“ в София.

170 ЗАДАЧИ ЗА 10 МИН.: Запознайте се със 7-годишния математик Керем (ВИДЕО)

И макар че си мечтаят като пораснат да станат лекари, строители, художници и дори – разработчици на роботи – не изключиха възможността да помислят и върху професията кмет. И за кратко „влязоха в обувките“ на градоначалници.

Какво би променил, ако ти станеш кмет?

"Докато съм кмет ако е развалено нещо – бих го оправил. И ще направя още детски площадки, градини, училища – ще подписвам договори", каза Карабаджаков. 

"Ако нашата площадка пред блока е счупена – трябва да викна хората, за да я поправят", отвърна Василева.

"По-хубави катерушки може да измисля, по-високи и хубави пързалки", посочи Данаил Маринов,6 г., ДГ № 185 „Звездичка“ в София.

"Да помогна на хората. Ако вкъщи не могат да вдигнат някоя мебел – да я вдигна и да я преместя, където те искат", казва Вачева. 

"Ще помагам на стари хора да си налеят вода, ще помагам да пресичат улицата и на някакво дете ако се загуби", отговори Цветанов. 

"Мога да доставям задачи на хората, които се трудят много и се изморяват. И аз ще помагам на хората да доставят. Тези, които са станали стари и не могат вече да доставят – ще им помагам да си готвят нещо", съобщи Тихомир Чолаков,  6 г., ДГ № 185 „Звездичка“ в София.

"Да лекувам куче, което е с болно ухо, и ще лекувам котка с болно краче и ще лекувам зайче със стомаха му, което го боли – много е яло", посочи Борислава Кавочева, 5 г. ДГ № 185 „Звездичка“ в София.

"Бих направила болница – защото като порасна искам да стана докторка", каза Елица Александрова.

С NOVA В СЪРЦЕТО: 14-годишен сглоби точно копие на студиото на телевизията

Но дори и да не се наемат с такива отговорности, са решени: станат ли на 18 г. – ще гласуват. Но на какъв човек биха гласували доверие децата?

Какъв човек трябва да е кметът?

"Трябва да може много неща, да е мъж, защото мъжете могат повече неща. Трябва да поздравява, да е добър, да е мил", посочи Карабаджаков. 

"Работлив", бе кратък Цветанов. 

"Трябва да е много умен, да знае какво да прави, да не е лош", добави Александрова. 

"Да е силен, да може да строи и да се е научил и да бъде добър с хората", каза още Вачева. 

А според Тихомир Чолаков "трябва да е добър".

ГОРДОСТ: Картина на българче ще полети в Космоса

Вярвайки, че ще е добър и мил – децата от 185-а детска градина „Звездичка“ в София възложиха на новия кмет по една задача, с която да се захване – веднага, щом заеме новата си длъжност.

Задача № 1 на новия кмет на София. 

"Да даваш играчки на децата", помоли Чолаков. 

"Да помага на хората, да помага на зайците, да помага на кучетата и на хамстерите", каза Ковачева. 

"Да помогне на строител, който не може да нагласи как да бъде къща или блок", посочи Цветанов. 

"Да построи някоя сграда, ако някои хора нямат дом – някоя къща на 5-6 етажа", предложи Вачева. 

"Искам да купи на мама и тати много по-широк блок, да сме на първия етаж и да имам нова стая. Защото сега нямам", поиска Александрова. 

"Виждал съм доста бебенца – може да направи някоя детска градина, например. Един мой приятел от детската градина скоро ще има сестричка май", добави Маринов.