Синдикатите предпочетоха да запазят мълчание до понеделник

По-високи осигуровки от януари, но обезщетението за безработица и максималната пенсия остават на старите нива. И още - работодателите вече ще плащат само първите два дни от болничния, а не три, както е сега. Това накратко е записано в проекта за бюджет на общественото осигуряване, разписан от правителството. В същото време големият държавен бюджет, представен вчера от финансовия министър, стана част от разговора за това ще се оттегли ли ГЕРБ от управлението или ще продължи да го подкрепя. Партията свика национален съвет във Велико Търново, където постави условия, за да продължи с подкрепата си за кабинета.

Ето и основните параметри, заложени в държавното обществено осигуряване - максимален осигурителен доход 3750 лв., максимално обезщетение при безработица - 85,71 лв./ден (без промяна), максимална пенсия 3400 лв. (също без промяна). Болничен лист  - първите 2 дни за сметка на работодателя, при 3 дни сега.

ГЕРБ остава в управлението, но при две условия

И първи коментар на работодателите за бюджета, който беше представен вчера от финансовия министър. Според тях очакваните приходи са твърде оптимистични. Синдикатите предпочетоха да запазят мълчание до понеделник.

Първа критика от работодателите - заложения ръст на максималния осигурителен доход. От АИКБ не подкрепят това решение, защото го намират за твърде високо. И изчисляват - справедливият вариант е 3500 лева. Но приветстват липсата на промяна при максималната пенсия и обезщетението за безработица.

„Това е едно от малкото правилни решения, защото именно максималният размер и минималният размер на обезщетенията за безработица подкрепят и стимулират източването на социалните фондове от професионалните безработни”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Бившият социален министър Христина Христова подкрепи тази теза. „Тези хора, които внасят върху максимален осигурителен доход своите осигурителни вноски, да приемем, че те най-малко са застрашени от риск от безработица”, заяви Христова.

Христина Христова: Има напрежение със събираемостта на бюджета

Работодателите одобряват и предложението от догодина за тяхна сметка да са само два дни от болничния на работниците. „Надяваме се през 2025 г. да се върнем там, където бяхме, и да се плаща само първият ден от предприятието”, допълни Велев.

Колкото до големия бюджет и заложените в него параметри - според Асоциацията на индустриалния капитал брутен вътрешен продукт в размер на 205,8 млрд. лева е твърде оптимистично очакване.

Майчинството за втората година остава 780 лв.

„Оптимистични на границата на фантазията, особено като вземем предвид и световната икономика. Той би могъл да се случи само при сериозни публични инвестиции, но и тук имаме съмнения, че са реализуеми 12 милиарда за следващата година, при 5,5 за миналата”, заяви Васил Велев.

„Очевидно е, че ще се работи с голямо напрежение за събиране на приходната част на бюджета, защото има отрасли, които още не са се възстановили от пандемията”, заяви Христина Христова.

От синдикатите отказаха официален коментар по бюджета през днешния ден. Обсъжданията между социалните партньори в тристранния съвет започват още от понеделник. След това сметката трябва да мине през Министерския съвет и според прогнозата на финансовото министерство - бюджетът ще влезе в пленарната зала на 22 ноември.

Репортер: Тоня Стоянович