Жозеп Борел настоя, че "Газа се нуждае от повече помощ от всяка гледна точка"

Европейският съюз призова за "пълноценни" паузи в боевете в Газа и спешни доставки на гориво, за да бъде осигурено функционирането на болниците.

„Спешно трябва да се определят и спазват хуманитарните паузи. Трябва да влезе гориво. Както можете да видите, повече от половината болници в Ивицата Газа спряха да работят, главно поради липса на гориво, то е отчаяно необходимо“, каза Янез Ленарчич, европейски комисар по хуманитарната помощ и управлението на кризи, на срещата на външните министри на блока в Брюксел.

Откъде идват милионите на "Хамас" за терористична дейност

Министерството на здравеопазването, управлявано от "Хамас", съобщи, че болниците в центъра на най-тежките боеве в Северна Газа са били принудени да не работят поради недостиг на гориво и ожесточени битки.

27-те държави от ЕС излязоха с изявление, в което се казва, че болниците "трябва да бъдат защитени" и осъдиха "Хамас" за използването на медицинските заведения и цивилни като "човешки щитове".

Блокът поиска "незабавни хуманитарни паузи", за да се позволи на отчаяно необходимата помощ в обсадената територия.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел настоя, че "Газа се нуждае от повече помощ от всяка гледна точка. Вода, гориво, храна. Тази помощ е налична и чака да премине границата“, уточни той.

Източник: БГНЕС