Разказ на екип „Дойче веле”

С настъпването на студеното време в Украйна въздушните удари на Русия носят нова заплаха - от разрушаване на жилища и спиране на електрозахранването, точно когато хората се нуждаят от топлина и подслон. Властите са отпуснали десетки милиони за възстановяване на домовете, но напредъкът е бавен и някои семейства са изправени пред втора зима без топло място за живеене.

Екипът на поредицата на „Дойче веле” „Европа в 15 минути” разказва за семейство, което вече 20 месеца живее в мазето на блока си в предградие на Харков, защото там е по-топло. Сгрява ги печка на дърва.

Разкази от фронта: Легион с доброволци чужденци се бият за Украйна (ВИДЕО)

Сградите в квартала, които са останали без отопление заради руски удари, са няколко. Живущите в тях стават все по-нетърпеливи в исканията си към градските власти. А разрушенията по зданията там са потресаващи. Начало на ремонтни дейности е предвидено за следващата година. Но хората са в безизходица и настояват за по-бързи решения.
 
Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.