Двамата президенти ще разговарят по теми от общ интерес

Китайският президент пристигна в Сан Франциско за участие в срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество. Очаква се Си Дзинпин да проведе първите си разговори на четири очи с президента Джо Байдън от една година насам.

СБЛЪСЪКЪТ ЗА ЛИТИЯ: Надпреварата между САЩ и Китай в Африка се засилва

Посещението се следи с голям интерес, защото отношения между двете страни с най-големите икономики се отразяват на целия свят.  Ще се обсъжда как Съединените щати и Китай, които са най-големите замърсители в света, да намалят вредните емисии. Ще бъдат засегнати и деликатни теми като независимостта на Тайван и войната на Русия в Украйна. Не по-малък интерес предизвиква вечерята на Си Дзинпин с директори на големи корпорации. Повод за едни от най-големите спорове между двете страни са забраните, наложени от Вашингтон в областта на производството и продажбата на модерни чипове.

„Целта на срещата ни е да се върнем към нормален ход на общуване, да можем да вдигнем телефона и да говорим един с друг, когато има криза. Да се уверим, че нашите военни продължават да поддържат връзка помежду си. Както съм казвал, не се опитваме да се откъснем от Китай, това, което се опитваме да направим, е да променим отношенията към по-добро”, заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Мястото на срещата засега не е обявено. Срещата на върха между Джо Байдън и Си Дзинпин ще се проведе след поредица от разговори на висши служители от двете страни през последните месеци.