Появява се по време на Зимната война между Финландия и Съветския съюз през 1939-40 г.

Съвсем скоро, един от най-известните коктейли в света ще навърши 84 години. Поводът за изобретяването му не е някое светско събитие, а един от най-драматичните моменти в историята на Финландия. Това е коктейлът Молотов, който финландците измислят по време на Зимната война срещу Съветския съюз. В Хелзинки разказват, че руското нападение над Украйна днес поразително прилича на изненадващата атака над страната им от зимата на 39-та. Яна Николова и операторът Росен Илиев пътуваха до Хелзинки, за да се срещнат с едни почти столетен свидетел на тези събития.

Бензин и мазут се смесват в обикновена стъклена бутилка с фитил. Така приготвената запалителна смес се „сервира” във вентилационния отвор на Съветски танк.

Коктейлът Молотов става главен герой в съпротивата на финландците срещу съветското настъпление.

„Да, това беше истинско оръжие. Беше много полезно. Съветските войски изгубиха доста танкове”, спомня си Ханес Туовинен, военен ветеран от Финландия.

Финландия ще помни винаги тези месеци и уроците, научени през тях. Но днес вече да срещнеш някого, в чиято лична памет са запечатани тези исторически събития, е истинска ценност. Ханес Туовинен е загубил бройката на ордените си и вече не брои годините.

В края на ноември 1939 г. той е на 15 г.

„Бях на 15. Помня деня, в който започна войната. Точно в този ден трябваше да започна своето религиозно обучение, което всички деца в нашата страна правят на тази възраст. С мой приятел тръгнахме към църквата. Вървяхме в продължение на 24 километра. И там свещеникът ни посрещна с новината, че избухнала война”, спомня си Ханес Туовинен.

Няколко седмици по-рано. Съветският съюз и нацистка Германия си обещават да не се нападат взаимно и да си поделят Европа. Подписан е пактът Рибентроп-Молотов. Именно на Съветския външен министър ще бъде кръстен и прословутият коктейл. Малко по-късно, Москва посяга към съседна Финландия.

„Беше голяма изненада. Съветският съюз започна войната, използва нещо като фалшива новина – твърдяха, че Финландия използва артилерийски огън срещу тях, а изстрелите идваха от тях. Ситуацията в Украйна сега е същата като тази, в която бяхме ние, когато избухна войната. Руснаците струпаха много оборудване по границата”, казва Ханес Туовинен.

За успеха на финландците след нападението над тях той обясни, че руснаците са умирали от студ – времето е било минус 40 градуса по Целзий, а съветските войски са били и зле оборудвани.

Коктейлите „Молотов” са именувани на тогавашния външен министър на СССР – Вячеслав Молотов, който обяснявал, че СССР не бомбардира, а праща кошници с хляб на гладуващия финландски народ. Така експлозивите иронично са наименувани на напитка, която би се връзвала с „хуманитарната помощ”. При този конфликт Финландия запазва суверенитета си, но губи 9% от територията си – 420 000 финландци трябва да напуснат откъснатите територии.

Повече гледайте във видеото