Милен Керемедчиев и Любомир Кючуков - гости в "Твоят ден"

Временното примирие между Израел и „Хамас“, заложническата криза с отвлечения кораб и влизането на България в Шенген коментираха Милен Керемедчиев, бивш зам.-вътрешен министър, и Любомир Кючуков, дипломат и бивш зам.-министър на вътрешните работи, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Керемедчиев смята, че примирието е по-скоро е положителна точка за „Хамас“, защото световното обществено мнение е по-скоро съпричастно с народа на Палестина, така че заложниците са негатив за цялата политика, която води организацията в този конфликт.

Тайните преговори, довели до сделката за заложниците в Газа

Кючуков е на мнение, че трайно примирие може да се постигне с формиране на две държави, но пътят до него е неясен. Той каза, че ролята на САЩ е голяма и трудна, тъй като те подкрепят Израел и в същото време не искат да бъдат въвлечени в конфликта. Споразумението за 4-дневното примирие и размяна на заложници е крачка напред, епизод, който може да бъде повтарян при нужда, допълни Кючуков. Той е на мнение, че посещението на Денков в Израел не е помогнало на заложниците с български произход. Нарасна агресивността на крайните сили в арабския свят, например хутите, които отвлякоха кораба, посочи той.

Споразумение между Израел и „Хамас”: Очаква се прекратяване на огъня и освобождаване на заложници

Керемедчиев коментира, че екипажът на  отвлечения от хутите кораб в момента не са в опасност за живота и здравето си. Българските заложници са единствените от държава член на ЕС, посочи той. Политикът е на мнение, че България трябва да използва и механизми на европейските институции, тъй като с хутите трудно може да се преговаря. По негови думи Иран може да подпомогне разговора с тях.

Хусите обявиха условията, при които биха разговоряли за отвлечения кораб "Галакси лийдър"

Керемедчиев е скептично настроен към приемането на страна ни в Шенген. Той настоява да започне разговор за частично влизане с въздушни и морски граници, след което със сухопътни. Политикът е на мнение, че това е по-реалната цел и ако България продължава да упорства за пълно членство с всички гранични пунктове това няма да се случи. Кючуков също е на мнение, че малките крачки са по-добър вариант. Той е на мнение, че има опасност общата ситуация за влизането в Шенген рязко ще се влоши за дълъг период от време.

Повече от разговора гледайте във видеото.