Коментар на политолозите Татяна Буруджиева и Георги Киряков

Задава ли се нова протестна буря, след като животновъдите и земеделските производители направиха категорична заявка, че ако не получат достатъчно финансиране, ще започнат стачки и ще блокират пътища – тази тема в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS коментираха политолозите Татяна Буруджиева и Георги Киряков.

„Трябва да си зададем въпроса – пазарно ли е постоянното субсидиране на една група хора през държавния бюджет. При положение, че много добре знаем, че държавният бюджет всъщност са пари, които се събират от всички нас през данъците. И разпределението трябва да става съобразно интересите на всички хора, а не само съобразно тези на една група”, посочи Киряков.

Фермери и животновъди отново излязоха на протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Буруджиева протестите в страната започват да се превръщат в нещо, което губи изначалната си същина. „Разбира се, може да има всякакъв тип синдикални субсидии и протести, но това не може да бъде под тази форма на рекет, защото в момента формулата е рекет с протести. В България има страшно много проблеми и не мога да си представя, ако всички тръгнем да излизаме на протести как ще си ги решим”, е мнението ѝ.

Буруджиева подчерта, че са необходими нормални механизми, чрез които управлението да си комуникира с различните сектори и проблемите да бъдат решавани, без да се стига до протестни действия.

Киряков смята, че в конкретната ситуация комуникация има, но не и пари. „Не може да се разпределят средства, които не съществуват или са в количества, които не могат да задоволят всички интереси. Това разбирам от тези спорове и постоянни протести”,  уточни политологът.

Буруджиева заговори и за дисбаланс в земеделието заради политиките на субсидиране в Европейския съюз и българската земеделска политика. „Зеленчукопроизводството и животновъдството не са така поддържани с финансови средства, както са зърнопроизводителите. Всички имаме нужда тези сектори да се развиват, защото става въпрос за храната на държавата, която поскъпва”, поясни тя.

Тя смята, че като при всеки един протест, той ще бъде превърнат в политиканстване. „Не знам защо на земеделския министър не му поискаха така бързо оставката, както на вътрешния. Сега ще започнем да разбираме кой на кого е министър”, коментира още Буруджиева.

Буруджиева отбеляза, че февруари догодина ще е ключов, тъй като тогава ще започнат разговори как ще се извърши ротацията на кабинета. „От това как ще успеят да се договорят ще зависи дали ще има ротация, или ще се решава да се отиде на избори 2 в 1 - европейски и парламентарни”, допълни политологът.

Целия разговор гледайте във видеото.