През лятото се съхраняват около 10 000 кубически метра

Австрийската провинция Тирол „отглеждат” сняг. Целта на това екзотично начинание е да даде шанс на скиорите да се насладят на зимния сезон, въпреки че климатичните промени отлагат снеговалежите.

„Подготвихме купчина сняг от миналата зима, от най-студения период. Тогава „произвеждахме" сняг. След това тази купчина се покрива с около половин метър дървени стърготини през пролетта. По този начин снега се запазва през лятото", заяви Елиас.

Чрез този процес на складиране, курортът може да използва запазения сняг, когато е необходимо, например - при късен снеговалеж. Само в една от планинските общини тази техника се използва от 2015 г. насам, като през лятото в региона се съхраняват около 10 000 кубически метра сняг.

Какво е чувството да видиш сняг за първи път

"Предимствата са, че можете да планирате кога започва сезонът за ски бягане. Имало е зими когато не е имало проблем да отворим пистата за още през ноември. Но е имало и такива, в които можем да отворим трасето за ски бягане едва преди Коледа. Така че това ни дава сигурност при планирането на сезона. Нашата цел е да използваме възможно най-малко енергия. И точно тук методът, който използваме, се оказа толкова успешен", обясни Елиас.

Снежната пътека за ски бягане е дълга почти два километра и въпреки умерените температури и все още зелените гори, скиорите вече могат да я използват. Подготовката отнема четири дни.

"Със сигурност забелязваме изменението на климата. Зимите вече не са толкова предсказуеми. Естествената снежна покривка става все по-малка. Затова преди много, много години решихме да направим сняг за някои от нашите трасета за ски бягане. Но се нуждаем от подходящи температури за производството му", подчертава Елиас.

Важно е пътеките да са къси, за да може купчината сняг се складира в близост. А при техниката за така нареченото "отглеждане на сняг" в Тирол се включват и фермерите с тяхното оборудване.