Той беше след традиционната неделна литургия

В храмове в цялата страна беше отслужен молебен за здравето на патриарх Неофит. На богослужението бяха поканени всички желаещи да се помолят за Негово Светейшество. 

"По решение на Епархийския съвет при Софийската Света Митрополия от 1 декември тази година се призовават всички свещенослужители от Софийската епархия да отслужат молебен за здравето на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Също така са включени и специални прошения по време на Светата литургия. Както българският патриарх се моли за всички нас и ни благославя, така и ние изпъляваме един синовен дълг той да се вдигне от болничния одър и да бъде здрав. Негово Светейшество е известен със своя бодър дух", заяви в ефира на "Събуди се" ставрофорен иконом Кирил Попов от столичния храм "Св. Неделя".  

„Всеки ден се моля за него. Той е един стожер, един свят човек е той. Дано да остане жив и здрав”, каза Светла Янакиева.
Соня Апостолова обърна внимание на хората, които се молят. „Всяка молитва трябва да бъде искрена от сърце и душа как иначе ще се чуе”, посочи тя.

Стотици вярващи запалиха свещ в храм-паметника „Св. Александър Невски“. С молитва и надежда Светейшият патриарх да оздравее бързо и да бъде отново сред паството си за един от най-големите празници – Рождеството на Спасителя.

„Това, което най-много харесвам, е неговият глас – музиката, която той самият е и писал, и изпълнявал. И се моля с тези молитви, които той е отправял песенно към небето, да му се зачетат”, каза Борис. 
„В негово лице аз виждам един смирен Божи служител, който служи от сърце и се надявам още много дълги години да води Българската православна църква”, добави жена.

Светият Синод се събра на конференция в Пловдив, отслужиха молебен за здравето на патриарха  

Повече по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Юлиян Стоянов