Обидена съм от отношението на Пеевски към мен, категорична бе проф. Йовчева

Учителката по информатика, която по време на снежното бедствие стана тема за политическа употреба. Историята – десетки ученици , тръгнали на олимпиада по информатика, часове наред са блокирани на жп гарата в София.

Децата се връщат с рекорден брой медали за България. Но преди това за да преодолее блокадата на времето, учителката пробва по каналния ред с разговори с управлението на гарата. Когато не успява, в отчаянието си търси премиера Денков. Резултатът - не след дълго влакът е композиран и тръгва, за което учителката благодари публично.

Професор Бисерка Йовчева е и организатор на Националния есенен турнир по информатика. „Състезанието е създадено от мен през 2001 г. в Шумен”, заявява тя. Тази година се налага турнира да се проведе в София, където учениците на професора печелят първо, второ и трето място, а останалите влизат в челните 10 места. След приключването на състезанието се налага децата и преподавателите да се приберат в родните си места.

Влак с 40 пътници се запали край гара Тулово (ВИДЕО)

„Имаше над 20 варненски деца, имаше от Плевен, от Русе. Децата бяха повече от 50”, посочи тя. Но момента съвпада с началото на снежната виелица. „Започнаха съобщения за закъснения и след последното, което посочи закъснение с 90 мин. съобщиха, че пътуването се отменя”, добави проф. Йовчева.

Тя отчаяно започва да търси варианти, за да изведе децата от тази ситуация. „Те стоят на гарата и аз нямам какво да правя”, каза тя. Тогава преподавателката решава да напише лично съобщение на премиера Николай Денков. „Не очаквах, че веднага ще обърне внимание, но той реагира буквално след 5 мин. и нещата започнаха стремглаво да се нареждат”, обяснява проф. Йовчева. 

До минути влаковата композиция е наредена и влакът потегля благополучно с децата. „Пътувахме комфортно. Хората във влака бяха много загрижени за нас, имаше отопление. Стараеха се да направят всичко да се чувстваме добре. Много благодаря на всички, които пътуваха с нас”, заяви преподавателят.

„Ние с Денков сме колеги по друго направление, което няма нищо общо с политиката”, обясни тя. Реакция обаче идва от председателя на ДПС.

България и Сърбия преговарят за изграждане на скоростна жп линия

„Делян Пеевски е млад човек и мисля, че трябваше да се отнесе с малко по-голямо уважение към мен специално. Той няма право да говори и да пише навсякъде, че аз съм някаква си учителка. Аз съм обидена от неговото отношение към мен”, категорична бе проф. Йовчева.