За учениците там е обявен неучебен ден

На 6 декември православната църква отбелязва денят на Св. Николай Мирликийски. На този ден празнуват рибарите и моряците. Празник имат банкери и търговци, а на Никулден празник има и град Бургас. Сутринта беше отслужена света литургия в храма „Св. Николай Чудотворец”.

Тържествата започнаха с ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг и молебен за благоденствие на Бургас. Бургаското духовенство освети празничната Никулденска трапеза, на която по традиция присъства шаран, а обредната пита бе разчупена от кмета на Бургас. Символиката за следващата година разтълкуваха етнографи.

В 11:00 в центъра на града беше осветена никулденска трапеза. Рибният курбан беше приготвен от флотилия бойни и спомагателни кораби, а майсторът е офицерски кандидат Радостин Йорданов. Предвидено е да стигне за около 600 души.

В 11:30 часа тръгна литийно шествие към моста в Морската градина, където в 12:00 часа, след отслужване на литургия, бяха хвърлени в морето венци и цветя в памет на загиналите моряци. 

Никулден е!

В 14:00 часа пред общината се събраха именици за "златна снимка". Раздадоха над 2 хиляди порции рибен курбан, риба и чаша вино на всички дошли на празника.

На площад "Тройката" се провежда празничният Никулденски концерт, който е завършекът на тържествата, посветени на празника на Бургас. Запалени бяха светлините на коледната елха. Бургас посреща празниците с най-впечатляващата елха в страната. Дървото е високо 18 м и е окичено с 9000 лампички с различни цветове, като всяка една може да бъде управлявана самостоятелно и така елхата ще сменя постоянно своето излъчване.

Повече гледайте във видеата.