Политическите реакции не закъсняха

Скандалът около болница „Пирогов” се разраства. Втори ден сътресенията в най-голямата спешна болница у нас предизвикват трусове и на политическата сцена. Чуха се и намеци за оставки и дори падане на правителството.

Здравният министър обвини Валентин Димитров за финансовото състояние на „Пирогов”. По данни на ресорното ведомство болницата е натрупала дълг в размер на над 31 милиона лева.  „Към момента финансовата загуба на "Пирогов" е 31,4 млн. лева. Това е 7 млн. повече в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под записания. Това значи, че в момента то е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати. В болницата има установени законови нарушения от изпълнителния директор. На базата на одитния доклад са взети решенията за освобождаване. Не изпълнявам политически поръчки. Стъпката е консултирана с премиера и председателя на Здравната комисия”, посочи Христо Хинков.

Здравният министър: "Пирогов" е на загуба от над 31 млн. лв.

Малко след изявлението му от „Пирогов” излязоха със собствена позиция, в която се разграничиха от думите на ресорния министър. „Изразяваме остро несъгласие да научаваме от медиите за предложените промени в ръководството. Заявяваме, че ще отстояваме  безусловно мястото и мисията на УМБАЛСМ „Пирогов“ във фундаменталната структура на здравеопазната система. „Пирогов“ е пример за ефективно функционираща 24-часова спешна болница”, написаха от лечебното заведение.

От Здравното министерство обаче твърдят, че сметките на спешната болница не са верни, защото в разчета бил включен и изтеглен от болницата заем. Изплащанията в рамките на този заем обаче не могат да бъдат отчитани като финансова печалба, категоричен беше министърът. „Това е използване на заем, за да могат да се покрият плащания към кредитори”, подчерта Хинков.

Медицинският съвет на „Пирогов“: Здравното министерство трябваше да ни уведоми за промените в ръководството

Спорът предизвика и политически реакции. „Който се е захванал с „Пирогов”, правителството му пада. Те решиха първо с „Пирогов” да започнат”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според Асен Василев „правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води”. „Ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че трябва да бъде подкрепено – правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата”, смята финансовият министър. „Мислите ли, че тези политически сътресения трябват? Заради един съветник си отмъщават, който си позволи нечувано държание в „Пирогов”, коментира на свой ред председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Към момента по казуса се чакат две съдебни решения. Първото е на Апелативния съд, който трябва да реши дали да отпуши процедурата по вписване на новия директор в Търговския регистър. Без да приключи вписването на Константин Димов, няма как да бъде освободен Валентин Димитров.

Асен Василев: Бюджетната процедура ще върви

Новоизбраният, но все още неназначен директор Константин Димов обясни за NOVA, че се разграничава от спора между Хинков и Димитров. „Битката е вече в съда и аз не съм страна по спора. До вписването на новия Съвет на директорите в Търговския регистър, аз съм служител на болница „Св. Анна”, се казва още в позицията му.

Очаква се в четвъртък все още настоящият директор на болницата Валентин Димитров да излезе с официална позиция пред медиите.

Репортер: Георги Карамфилов