Депутатите гласуваха и таксата за транзит на руски газ

Депутатите от Комисията по енергетика в парламента приеха датата за край на дерогацията и отпадането на таксата от 20 лева за транзит на руски газ през България. Народните представители взеха двете решения за броени минути.

Износът на преработени продукти от руски петрол спира на 1 януари, а окончателният внос на петрол от Русия - на 1 март.

„Докато не го видя публикувано в Държавен вестник, не вярвам, че ще се случи. Защото това не е първият път, в който внасяме общ законопроект. Това предложение за премахване на дерогацията ще се гласува от Народното събрание за пети път. Предните четири се провалиха”, отчете председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев.

Борисов за дерогацията: ГЕРБ-СДС и ПП–ДБ внасяме междинен вариант, който удовлетворява и двете страни

„Приключва на 31 декември и до 1 март няма да може да се реекспортират петролни продукти. Това практически означава, че ползването на руски петрол ще приключи около 31 декември. Много малка част от петрола ще се използва и след 1 януари 2024 година”, уточни Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

След като ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, транзитът на руски природен газ през България също няма да бъде облаган, докато не се намери общо решение с Европейската комисия. В резултат на въвеждането на тази мярка „Булгартрансгаз” задлъжня с 272 млн. лева.