По думите му преговорите може да продължат с месеци

Корабът „Руен” с 8 българи на борда беше нападнат край Йемен. Плавателният съд за насипни товари плавал под малтийски флаг. Подал сигнал за бедствие на около 380 морски мили източно от остров Сокотра във водите на Арабско море.

Корабът „Руен” с 8 българи на борда е нападнат край Йемен

"Липсата на информация води до мисълта, че това е било пиратско нападение. Ако има политически мотиви, исканията веднага биват обявени. При пиратските нападения нещата се развиват по-бавно и винаги конфиденциално. Веднага след тях започват преговори между корабособственици, застрахователи и нападатели. Преговорите понякога отнемат месеци". Това каза за "Твоят ден" капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани. И допълни, че при атаката екипажът на кораба следва да не употребява насилие и да изпълнява исканията на пиратите.

Танкер с двама българи на борда е превзет край бреговете на Йемен

По думите му преговорите се водят преди всичко от застрахователите. "Те много зависят от исканията на пиратите. В повечето случаи мотивът е чисто икономически. Не са зачестили пиратските нападения. Районът, в който е отвлечен корабът "Руен", дори преди време бе обявен за нерисков. Преди повече от 10 години имаше чести нападения и корабите предприемаха мерки. Всички плавателни съдове разполагат с планове за борба с пиратски нападения. При преминаване през високорисков район корабите наемат въоръжена охрана. В сегашния случай се знае, че колегите са действали перфектно", обясни капитанът. И поясни, че обикновено пиратите са снабдени с леки огнестрелни оръжия.

Целия разговор гледайте във видеото.