Децата си пожелават мир и да могат да се приберат у дома по-скоро

За втора поредна година украински отбор по художествена гимнастика ще посрещне Рождество Христово в България. Треньорите и двадесетте момичета на възраст между 4 и 15 години намериха спасение от войната в Украйна в Приморско. Почти две години много от децата обаче не са виждали нито родителите си, нито своите приятели.

„За нас всичко стана близко и приемливо. Мога да кажа, че по принцип България ни е като втори дом. Свикнахме да живеем по вашите закони и правила. Естествено, празниците вече са и наши празници”, сподели треньорът Анна Миркаротская.

Те ще посрещнат Рождество на 25 декември, далеч от семействата и домовете си, в станцията на БДЖ, където са настанени.

„За две години ние станахме едно семейство. Затова мога да кажа, че ще сме семейно и ще отпразнуваме празника така, както всички го отбелязваме у дома. Ще подготвим масата с полезна храна за момичетата”, допълва треньорката.

Въпреки че са предвидили и елха и забавление, празникът няма да е този, който всяка една от тях би желала да има. Ще им липсват семействата, тъй като част от момичетата не са виждали родителите си вече две години.

„Тук съм вече от две години и много искам у дома. За последно видях своите родители преди войната и ми е мъчно”, споделя Катя.

Други пък са имали късмета майките им да ги посетят няколко пъти, макар и за броени дни. „В моя град падат ракети. Тъжно ми е за родителите и за дома ми”, каза Злата.

Децата, преждевременно пораснали заради войната, далеч от дома и близките си, не желаят материални подаръци. Пожелават си мир и да могат да се приберат у дома по-скоро.