"Трудно чуващият човек използва езика на знаците, а ние го транскрибираме", обясни авторът на проекта

Приложение помага на хората, които не чуват или имат говорни увреждания да общуват свободно. Системата, базирана на изкуствен интелект, ще им позволи да водят много по-леко разговор. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Антони Белчи в своя репортаж от Маями, Флорида.       

Брайън е глух от раждането си. Той общува чрез езика на знаците. Винаги е имал много трудности да води нормален живот, защото не владее добре знае езика на жестовете, но сега благодарение на едно революционно приложение той може да води нормален разговор.

Роботизирана ръка помага на хора без зрение и слух да комуникират със света (ВИДЕО)

"Успявам да водя по-лесно разговори. Без значение къде се намирам, ако имам простичък въпрос, мога да използвам тази технология, за да го задам", разказва Брайън Хертнеки.

Зад този проект стои Ямилет Паяно, която живее в Ню Йорк. Тя е един от създателите на тази иновативна платформа, която използва технологиите и изкуствения интелект, за да премахне бариерите пред хората със слухови и говорни увреждания, предава VOA.

Само 10% от хората без слух и зрение работят постоянно

"Трудно чуващият човек използва езика на знаците, а ние го транскрибираме", посочва Ямилет Паяно. Паяно е на 27 години. Тя е успяла да разработи този проект благодарение на финансиране от Amazon. Компанията осигурява финансиране за малцинствата.  Приложения като тези показват как технологиите могат да променят нечий живот, казва Паяно.

"Можем да поставим тези технологии за достъп и комуникация на места, където не винаги има хора, които да превеждат”, казва Ана Торес, жестомимичен преводач в Amazon. Те се надяват да продължат да развиват това приложение, за да достигне до повече хора, показва репортажа на Voice of America (VOA). 

Редактор: Весела Веселинова
Източник: vesti.bg / Voice of America