Бургаски ученици направиха специално обръщение към кмета на града с надежда да ги пусне във ваканция

Грипната вълна се разраства. От днес Бургас и София-област вече официално са в епидемия. Въвеждат се мерки срещу разпространението на заразата. Медицинските прегледи при приемането на деца в детските градини и училищата са засилени. На този етап броят отсъстващи не предполага излизането в грипна ваканция. 

София-област се присъедини към останалите осемте области в страната, обявили грипна епидемия. Според заповедта на здравните власти тя ще продължи до 1 февруари, включително. По данни на РЗИ-София за миналата седмица са регистрирани 268 случая на остри заразни болести. В зависимост от развитието на епидемията, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периодът на тяхното действие – удължаван.

Инфекционист: Болният от грип може да развие всички симптоми за 24 часа

Традиционно, и този януари в повечето градове в страната се наблюдава пик на вирусните инфекции. "Грип има и ще има. Нормално е за месец януари. Това е част от ежедневието, не го приемаме като края на света", заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. 

Медицинските специалисти препоръчват на пациентите носене на маска в поликлиники, аптеки и болници, но също и ваксиниране срещу грипа. "Класическо протичане на инфекцията, няма нещо по-различно", добави инфекционистът д-р Трифон Вълков. 

"Високата температура, рязкото начало, главоболието, болката по мускулите и ставите, една суха, дразнеща кашлица, болка в гърлото, обилно течение от носа на водниста секреция, сълзотечение, някои ги дразни по-острата светлина - това са типичните симптоми", обясни д-р Николова. 

Какви противоепидемични мерки са предприели в Бургас

Грипната епидемия е в сила от днес до 31 януари по сила на решението на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Бургаска област. Детските отделения отчитат ръст на приетите деца.

"Има повече болни, сравнено с предишните седмици. Децата са предимно с респираторни инфекции на горни и долни дихателни пътища. Това е масовата патология", каза д-р Мария Ирикова, педиатър от Второ детско отделение в УМБАЛ-Бургас. 

Заради грипната епидемия в Бургаско са преустановени плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета. Забранени са всички профилактични прегледи и имунизации, както и свижданията в лечебните заведения.

В детските градини се извършва засилен филтър. "Измерва се температурата и се следи за хрема, кашлица, зачервявания по лицето на детето и евентуално оплаквания от болки в гърлото", обясни София Димитрова, директор на ДГ "Звездица Зорница" в Бургас.

Д-р Николова: Когато сте болни, не пийте антибиотика, който ви е препоръчал съседът

На този фон, бургаски ученици направиха специално обръщение към кмета на града с надеждата да ги пусне във ваканция. "Към вчерашна дата отсъстващите ученици са 13%, а отсъстващите учители са 5 на сто", съобщи д-р Мирослава Киселкова от РЗИ- Бургас.

Осем области в страната вече са в грипна епидемия - София-област, Смолян, Пловдив, Габрово, Плевен, Варна, Пазарджик и Бургас.