Заради дупка в закона сега липсва комуникация между НАП и МВР

Край на административния лабиринт, при който платени глоби продължават да стоят в институциите като неплатени. NOVA е показвала сигнали на зрители, търсени по няколко пъти, за едно и също вече платено задължение заради липса на бърза комуникация между Приходната агенция и органите на реда. Очаква се обаче законови промени да вкарат ред в системата.

Оказва се, че проблемът не е заради грешка на една или друга институция, а на липса на уреденост в закона. Към момента нито НАП, нито МВР са задължени в конкретен срок да се информират за платените задължения на гражданите. 

Затова неведнъж се е случвало след платена глоба към МВР, например, от НАП да се опитват да съберат същото задължение, без да знаят, че то вече е платено. С промените в закона общините и МВР ще имат точно седем дни, за да информират данъчните, че сме си платили.

Управляващите в спор за министри, ротация и промени в регулаторите (ОБЗОР)

Възможна е следната ситуация: шофьор кара с превишена скорост и КАТ налага глоба. Той я плаща в срок и забравя за случая. Няколко месеца по-късно от НАП се обаждат и настояват да плати задължението си. По този начин Драгомир Стефанов разбира за проблема. 

„В системата на СДВР това задължение излиза като неплатено. В случай, че ме спрат, аз имам неплатено задължение, което трябва да е станало наказателно постановление”, разказва той.

Поради тази причина Драгомир винаги носи в себе си платежния си документ. Проблемът обаче може да бъде и в двете посоки - НАП да не разбере от МВР, че задължението е платено или обратното.

Полицията в Твърдица издирва 32-годишен мъж

Казусът вече в полезрението и на депутатите. „Промяната въвежда задължение за обмен на тези данни и възможността те да бъдат свързани. Тоест, плащането на глобата със самата глоба, така че гражданите да не бъдат разкарвани или да се занимават с лихви”, каза депутатът Божидар Божанов, ПП-ДБ.

От Приходната агенция посочват, че промените са в правилната посока. 

Промяната все още е на ниво проект. Предстои обсъждане в ресорните комисии и пленарната зала.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.